Consulat pentru românii din Sardinia (CP)

În cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, am efectuat o vizită de lucru în regiunea Sardegna, pentru a ne întâlni cu românii plecați la muncă în această zonă a Italiei, transmite într-un comunicat deputatul Bogdan Trif.

Deputat Bogdan Trif, Președintele Organizației Județene PSD Sibiu: „Am mers în mai multe localități, cea mai mare dintre ele fiind Cagliari. Ne-am întâlnit cu autoritățile locale, primari de orașe mai mici, dar și cu primarul orașului Cagliari. Românii din această zonă s-au bucurat pentru că nimeni dintre oficialii români nu i-a mai vizitat până acum, să le asculte păsurile și să încerce să le rezolve problemele.

Am stat la discuții ore întregi cu conaționalii noștri, majoritatea ridicând probleme legate de circuitul greoi al documentelor din România către Italia. Mulți dintre ei s-au plâns că, atunci când le expiră actele de identitate, este foarte greu pentru ei să intre în România. A fost o bucurie să le dau vestea că a fost aprobată deschiderea, din 2024, a unui Consulat în Cagliari, astfel că vor economisi timp și bani pentru obținerea documentelor ce le sunt necesare.

M-am bucurat că toți reprezentanții autorităților locale, în frunte cu primarul orașului Cagliari, ne-au spus că, acum, comunitatea românească s-a integrat perfect în Sardinia. Românii sunt oameni de bază, harnici și serioși. Nu sunt doar muncitori, ci sunt și oameni de afaceri pricepuți, care produc pentru statul italian și creează locuri de muncă în zonă. În toată regiunea Sardinia sunt peste 16.000 de români.

Deși sunt politician tânăr și relativ nou în politică, având în vedere că nimeni nu a plecat de bine din România, să muncească în străinătate, mi-am cerut scuze românilor din Diaspora, în numele celor care nu au guvernat România cum ar fi trebuit, iar ei au fost nevoiți să lase totul în urmă și să munceacsă în țări străine. Sincer, îmi doresc ca românii să aibă toate condițiile pentru a munci și a trăi decent în țara lor!

Și aici, ca peste tot în România, biserica ține unită comunitatea românească. Am întâlnit preoți minunați, care au construit biserici de la zero, din donațiile românilor, pe terenuri puse la dispoziție, în mod gratuit, de primării. În fiecare duminică sau sărbătoare, bisericile sunt pline, românii venind atât pentru slujbă, cât și pentru a se întâlni cu conaționalii lor, cu care să vorbească românește.

În perioada următoare, vom chema la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării reprezentanți din Ministerul Afacerilor Externe, pentru a găsi soluții la toate problemele semnalate de românii din Sardinia”. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*