Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Muzeul Național Brukenthal marchează și anul acesta Ziua Națională a Lecturii prin Săptămâna Lecturii, cuprinzând activități de promovare și conștientizare a lecturii în comunități din județul Sibiu. Săptămâna 10-14 februarie 2025 este dedicată organizării unor sesiuni de lectură, dezbateri și ateliere interactive destinate în mod special populației școlare, cu scopul de a încuraja lectura și a stimula interesul pentru cărți.
Și în acest an Alexandru Constantin Chituță a răspuns invitației directorului Răzvan Pop si a poposit in Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu unde a citit câteva capitole din „Micul Prinț”.
Managerul Muzeului Național Brukenthal a dăruit elevilor și o tabletă de ciocolată Brukenthal și după lectură a avut un dialog cu elevii.
„Suntem conștienți cu toții de importanța fundamentală a lecturii în dezvoltarea oricărei persoane și, implicit, a unei comunități cât mai sănătoase. Cunoscând atât necesitățile, cât și limitările societății românești actuale, încercăm, prin toate proiectele noastre, să creăm noi perspective și oportunități pentru creșterea unei generații înzestrate cu gândire critică, implicate conștient în deciziile asupra propriului viitor. Suntem responsabili, împreună, de prezentul pe care îl trăim și de ceea ce lăsăm moștenire urmașilor noștri”, au transmis reprezentanții Muzeului Național Brukenthal.
Începând cu anul 2022, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de activități educaționale și proiecte culturale dedicate în special copiilor și tinerilor, cu sprijinul unităților de învățământ, al instituțiilor culturale, bibliotecilor, editurilor, librăriilor sau al altor organizații. Cu acest prilej, pasionații de lectură îi pot inspira și pe alții să citească, oferindu-le cărți sau recomandări de lectură, susținând astfel formarea culturală pe tot parcursul vieții.
Ziua de 15 februarie marchează datele de naștere a două personalități care au avut un rol important în dezvoltarea culturii române și a educației: Titu Maiorescu (n. 1840), critic literar, eseist, pedagog, filosof, politician și scriitor român, fondator al societății literare „Junimea”, și Spiru Haret (n. 1851), reputat matematician, ministru al educației și membru titular al Academiei Române, recunoscut pentru organizarea și consolidarea sistemului modern de învățământ românesc.