Constantin Chiriac, la ședința comună a Academiei Franceze și a Academiei Române

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a participat joi la Paris, la ședința comună a Academiei Franceze și a Academiei Române, prilejuită de sărbătorirea a 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța.

Foto: TNRS

„Una dintre temele majore ale ședinței comune a  Academiei Franceze și a Academiei Române a fost teatrul și artele spectacolului. Am vorbit despre proiectul pe care intenționăm să îl dezvoltăm la teatrul baroc din incinta Ambasadei României, unde o să invităm lunar, împreună cu Théâtre de la Ville Paris, câte una dintre cele 18 personalități franceze distinse cu stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu pentru a vorbi publicului francez și român despre semnificația marii creații și a dialogului, despre bucuria de a fi pe Aleea Celebrităților de la Sibiu. În același timp, împreună cu cele două Academii și cu Institutul de Cercetări pentru Artele Spectacolului vom dezvolta zona de diseminare a rezultatelor cercetării științifice”, a declarat Constantin Chiriac.

Întâlnirea a avut loc la Academia Franceză și a fost deschisă de Secretarul Perpetuu al Academiei Franceze, Amin Maalouf, și de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Tema principală a reuniunii a fost „Sapere aude” („Îndrăznește să cunoști”), celebrul îndemn al lui Horațiu. După intervenții, au avut loc discuții care au aprofundat cooperarea științifică dintre Franța și România, evidențiind evoluția științelor, inclusiv a științelor umane, prin prisma parteneriatelor franco-române.

De asemenea, a fost analizată cooperarea culturală dintre cele două țări, cu un accent deosebit pe teatrul ca formă de expresie artistică. Dezbaterile au explorat și interconexiunile dintre știință, democrație și adevăr, subliniind totodată importanța multilingvismului, a limbii franceze, a limbii latine și a francofoniei în promovarea unor societăți pluraliste.

Sesiunea comună a celor două Academii a evidențiat legăturile istorice profunde dintre România și Franța, marcând începutul unui an aniversar deosebit. Cu acest prilej, Ambasada României, în colaborare cu Institutul Cultural Român, Consulatele Generale ale României în Franța și diverși parteneri din ambele țări, a pregătit un program variat de evenimente.

Acesta cuprinde acțiuni politico-diplomatice, conferințe, spectacole, festivaluri, expoziții, concerte și lansări de cărți, ilustrând diversitatea și dinamismul relațiilor dintre România și Franța.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura