Consiliul Județean Sibiu i-a decernat, ieri după-amiază, titlul de cetățean de onoare al județului actorului Constantin Chiriac, omul din spatele fenomenului FITS și cel căruia i se datorează, în mare măsură, Sibiu – Capitală Culturală Europeană.
Comisia pentru cultură, învățământ, sport, culte și tineret a Consiliului Județean a hotărât să îi acorde lui Chiriac titlul de cetățean de onoare pentru contribuția deosebită la promovarea prestigiului județului și pentru bogata activitate culturală, artistică, educațională și cinematografică.
Laudatio a fost citit de către prof. univ. dr. Constantin Oprean, care a pus accent pe contribuția lui Constantin Chiriac, FITS și TNRS la dezvoltarea Sibiului.
„Mulțumesc Consiliului Județean pentru că a considerat utilă implicarea mea în viața județului Sibiu și pentru dorința de a-mi acorda acest înalt titlu de cetățean de onoare al acestei minunate părți ale României. Este un moment emoționant. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au înțeles că a dărui este, de fapt, principala dimensiune pe care viața unui om o poate avea, în condițiile în care reușim să înțelegem că viața este cel mai important dar pe care îl avem și pentru care noi, personal, nu am făcut nimic. Sper, din toată inima, ca tot ceea ce fac, tot ce lucrez cu toți partenerii, colaboratorii și studenții mei, să însemne, pe mai departe, o mare dimensiune a acestui verb: a dărui”, a declarat Constantin Chiriac.
Constantin Chiriac este Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara și Leeds Metropolitan University UK (2008-2013). În 2011, a primit Ordinul Coroanei oferit de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea de Belgia, în 2005 a primit Premiul National Geographic pentru importanța rolului de președinte FITS. Este actor de teatru și film, având la activ mai bine de 70 de roluri, a susținut recitaluri în toată lumea și este o personalitate marcantă a culturii românești, mai ales în relația cu reprezentanți ai fenomenelor culturale din toată lumea. Cariera managerială a început-o în anul 1993 când a devenit directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Sibiu, conducând după aceea o serie de instituţii printre care şi Centrul Cultural European din Bucureşti. Din anul 2001 a preluat conducerea Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, instituţie care organizează anual Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ”cel mai mare festival de artele spectacolului din lume”, după cifrele ediţiei de anul trecut. Pentru întreaga activitate a fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler. De asemenea, a obţinut de două ori premiul pentru Cel mai bun manager de teatru din România, la Gala UNITER.
Laudatio
Prof. univ. dr. Constantin Chiriac s-a născut la 3 octombrie 1957 în localitatea Prisăcani, jud. Iași.
A urmat școala elementară în localitatea natală, apoi Liceul Costache Negruzzi din Iași, pe care îl absolvă cu Diploma de Bacalaureat în 1976. În perioada Septembrie 1976-iunie 1980 urmează studiile la Universitatea de Artă și Cinematografie I.L. Caragiale, București, obținând Diploma de licență în Arte, Specializarea Actorie. Obține diplome în Management Cultural în 1996, SUA; 1999 la Hull University, Marea Britanie și Virginia Commonwealth University Richmond, USA.
În urma finalizării studiilor universitare în 1980 este repartizat la Teatrul de Stat din Sibiu, astăzi Teatrul Național ”Radu Stanca”, în cadrul căruia ocupă funcția de Director General din ianuarie 2000 până în prezent.
Legătura sa cu mediul universitar a constituit un factor determinant al devenirii sale actuale.
Din 1993, până în 2001 a deținut funcția de Director al Casei de Cultură a Studenților din Sibiu, cu rezultate deosebite în dezvoltarea locală, națională și internațională a activităților culturale și educaționale a studenților din Centrul Universitar Sibiu.
Din 1998 urmează și cariera de cadru didactic universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.
În anul 2007 obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, sub conducerea științifică a Prof. univ. dr. Mihai Sin, cu teza: ”Poezia ca spectacol”. În prezent este profesor universitar doctor, conducător de doctorat în Artele Spectacolului la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, iar din 2016 este Președintele Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în domeniul Artele Spectacolului la Ministerul Educației Naționale.
Contribuția Prof. univ. dr. Constantin Chiriac la promovarea Sibiului, județului Sibiu și a României la nivel național și internațional este demonstrată de funcțiile importante pe care le-a deținut și le deține la nivel național și internațional, precum: Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (din 1994); Președinte al ”Fundației Democratice prin Cultură” (din 1994); Director al Bursei de Spectacole de la Sibiu, Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetățeanului pentru Anul European al Cetățeanului 2013; Președinte al Fundației Româno-Japoneze ”Casa Prietenului”; Secretar General al Fundației Româno-Suedeze ”Rom-Swed-Aid”; Vicepreședinte al Asociației Sibiu 2007 Capitală culturală Europeană; membru în Comisia Europeană a Comitetului de Selecție și Monitorizare a Orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană; Președinte al Street Arts European Forum Open Street.
A jucat în 18 filme, 48 spectacole, peste 23 one-man show-uri, susținând recitaluri în 56 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeții” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) și “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).
Pentru întreaga sa activitate prestigioasă a fost decorat prin decret prezidențial cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obținut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii și Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), Premiul Hotel, Tourism and Leisure Investment Conference în cadrul Excellence Awards Ceremony 2014, a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc 2014 și a primit Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național, în cadrul Aspen Leadership Gala 2014. În luna octombrie 2015 a primit cel mai important premiu în Japonia – Premiul Fundației Japonia si al Ministerului de Afaceri Externe Japonia, pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, recunoscându-se astfel contribuția adusă la promovarea relațiilor bilaterale. În același an, a primit premiul Comunicatorul Anului în cadrul Galei PR Awards Romania. Laureat al Galei de Excelență ”Valori de România”, organizată de revista BIZ. În anul 2017 a primit Meritul Cultural în grad de Ofițer din partea Președintelui Klaus Werner Iohannis și a premierului luxemburghez Xavier Bettel. Evenimentul a avut loc la 10 ani de când Sibiul și Luxemburgul au devenit Capitale Culturale Europene.
I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008) și de către Universitatea de Vest Timișoara (2018).
Toate acestea îl recomandă ca o personalitate marcantă a vieții culturale naționale și internaționale care merită, cu prisosință acordarea titlului de ”Cetățean de Onoare al Județului Sibiu”.
Prof. univ. dr. ing. Constantin OPREAN, consilier județean