Constantin Chiriac, depre achiziționarea Fabricii de Cultură: ”Dacă nu se face, nu merg în noul mandat!”

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național ”Radu Stanca” (TNRS) și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a vorbit, într-o conferință de presă, despre achiziționarea Fabricii de Cultură de către Primăria Sibiu, pentru ca apoi să fie dată în administrarea TNRS. Chiriac a fost foarte vehement în acest sens, afirmând că, dacă acea achiziție nu va fi finalizată până la sfârșitul anului, nu va începe un nou mandat.

Foto: Mesagerul de Sibiu

”Sperăm din toată inima, Fabrica de Cultură să fie cumpărată de Primărie, să putem să ducem mai departe acel spațiu. Nicăieri în lume nu e un spațiu ca acela. Și încă o dată spun, și am proprietatea cuvintelor: nicăieri nu există atât de mult conținut! Să ai <<Faust>>, să ai <<Lulu>>, să ai <<Metamorfoze>>, să ai <<Prințesa deochiată>>, să ai <<Jocuri, vorbe, greieri>>, produse pe care niciun alt teatru din lume nu le are, și încă să nu ai un spațiu. Sperăm să fie cumpărat cât mai repede, să putem să accesăm fonduri europene, norvegiene s.a.m.d., să îl putem face funcțional, la nivel tehnic, pentru ceea ce înseamnă nevoile din secolul în care suntem. Avem multe proiecte!”, spune Chiriac.

Directorul teatrului sibian spune că Primăria trebuie să achiziționeze acel spațiu și apoi să îl dea în administrarea Teatrului, însă, deși demersurile s-au făcut, au existat tot felul de piedici juridice, tot felul de procese.

”Dacă nu se face, nu merg în noul mandat”, a fost afirmația categorică a lui Constantin Chiriac. Tot el a explicat faptul că, peste tot în lume unde s-a jucat ”Faust” în spații neconvenționale, acele spații au devenit centre culturale. ”<<Faust>>-ul a născut cinci centre culturale ale Europei. Cinci! Nu se poate să nu nască și la el acasă acel centru! Nu se poate!”, a spus Chiriac. Și a exemplificat cu Edinburgh, unde megaproducția sibiană s-a jucat într-o hală de vite, care a devenit centru cultural, la fel s-a întâmplat cu un depozit din Frankfurt, un depozit maritim din Bruxelles, o hală industrială din  Maribor sau gara construită de Eiffel la Budapesta. Toate au devenit mari centre culurale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura