Consiliul Județean Sibiul – gazda unui Grup de Lucru de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Joi, 12 mai, la invitația președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și a deputatului Christine Thellmann, au participat la un eveniment creat cu scopul de a împărtăși exemple de bune practici demarate în județul Sibiu în contextul reglementării la nivel național a traseelor de drumeție pedestră din zona colinară a României, domnul Dimitrie Horațiu Clepan – Secretar de Stat, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și domnul George-Bogdan Borună, director general al Direcției Generale de Turism, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Totodată, invitați în cadrul evenimentului au fost și: reprezentanți ai echipei „Anii Drumeției” din cadrul Asociației Județene de Turism Sibiu, SPJ Salvamont Sibiu, Jandarmeria Montană și principalii actori din zona turismului sustenabil din județul Sibiu.

Punctul de pornire al discuțiilor a fost Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism din Zona Montană și Colinară a Județului Sibiu adoptat anul trecut de Consiliul Județean Sibiu și care constituie o baza importantă de lucru pentru realizarea Normelor de implementare a Hotărârii de Guvern privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor turistice pedestre, inițiată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Ghidul elaborat și documentat de echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției”, este structurat în patru blocuri de informație specific fiecărui tip de traseu: traseul de drumeție pedestră din zona montană, traseul de drumeție pedestră din zona colinară, traseul de cicloturism și traseul de drumeție cu specific tematic. Fiecare dintre aceste capitole oferă informații specifice cu privire la amenajarea infrastructurii de drumeție fiecărui traseu în parte, la marcarea și semnalizarea acestuia, astfel încât să servească orientării drumețului și să creeze astfel condițiile prielnice unei drumeții cât mai plăcute, fără incidente.

„Ne bucurăm că acțiunile și direcțiile strategice pe care le aplicăm la nivel județean au ecou și la nivel național și ne bucurăm să fim gazdele evenimentului. Traseele de drumeție nu se termină mereu la granița unităților administrativ teritoriale și de aceea susținem standardizarea infrastructurii de drumeție la nivel național. Ne dorim integrarea europeană, iar acest lucru presupune adoptarea unui standard de nivel european al traseelor de drumeție și cicloturism din România, care să servească totodată și drumeților de cale lungă. Ne dorim să încurajăm un mod de viață sănătos, să încurajăm mișcarea în aer liber și știm că o infrastructură unitară crește atractivitatea acestui mod de recreere, făcându-l accesibil și celor mai puțin specializați sau antrenați.”(Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu)

Concluziile formulate în cadrul grupului de lucru se referă la importanța aspectului  unitar al traseelor de drumeție, rezultat al înțelegerii că un mod standardizat de infrastructură și o gândire integrată reprezintă factorii definitorii în dezvoltarea turismului. Marcajele și signalistică de pe traseele de drumeție este menită

să servească celor care nu sunt ai locului, dar își doresc să exploreze frumusețile naturii, având astfel nevoia să înțeleagă indicațiile în mod clar, precis, succint și să se orienteze în funcție de acestea. Definirea celei mai bune forme estetice pentru integrarea acestor semne de marcaj și signalistică în peisajul natural este esențială, astfel încât acestea să nu deranjeze câmpul vizual și să nu distrugă elementele naturii.

,,Pornind de la Ghidul de Bune Practici și legislația pe care o avem în lucru, în momentul de față, putem elabora un set de norme care să armonizeze situația din teren cu cadrul legislativ, și invers, astfel încât rețeaua de trasee pedestre din România să dispună de cele mai bune premise.” [George-Bogdan Borună, Director general al Direcției Generale de Turism – Ministerul Antreprenoriatului şi Turismuluii]

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în teren pe unul dintre traseele de drumeție pedestră din zona colinară, amenajat în cadrul Programului „Anii Drumeției”.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Primul an (2021) a fost dedicat creării cadrului legal care să permită standardizarea infrastructurii de drumeție și refacerii a 130 de kilometri de trasee de drumeție pedestră, din zona montană și colinară a județului.

Anul 2022 are ca focus amenajarea a 400 km de trasee de drumeție pedestră din zona montană și promovarea acestora, sub forma unor experiențe complete de ecoturism, pentru a facilita creșterea interesului pentru acest tip de turism și a extinde perioada de petrecere a timpului în județ, generând astfel venituri comunităților locale.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura