Consiliul Județean Sibiu, pichetat de angajații din asistența socială

Câteva zeci de sibieni care lucrează în domeniul asistenței sociale au pichetat, miercuri, Consiliul Județean, nemulțumiți că nu primesc sporurile salariale, problema principală fiind sporul pentru condiții vătămătoare stabilit de guvern în acest an prin HG 153/2018.

Conducerea Consiliului Județean Sibiu i-a invitat la un nou dialog, în continuarea întâlnirilor periodice pe care liderii de sindicat i-au avut, de altfel, cu reprezentanții Consiliului Județean Sibiu în ultimele luni. La discuții au participat liderii de sindicat din Sanitas, Cartel Alfa, dar și angajați din sistem (asistenți maternali, educatori etc.).

Sub așteptări

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu le-au amintit celor prezenți că alocările deficitare de la nivel național în asistența socială au fost încă din luna iunie compensate de Consiliul Județean Sibiu, care a alocat lunar prin hotărâri de consiliu diferența necesară acoperirii salariilor, fără de care angajații din sistem nu ar fi avut asigurate nici măcar salariile de bază. Chiar și la ultima rectificare bugetară a guvernului, suma primită de județ este cu 5 milioane lei în minus față de suma solicitată de Consiliul Județean Sibiu pentru asistența socială. Consiliul Județean Sibiu va continua să acopere din bugetul propriu diferența, iar prin următoarea ședință de consiliu județean către DGASPC (care este ordonator secundar de credite) se vor aloca, luând de la alte capitole, sumele necesare acordării sporului din Anexa la HG 153/2018 pentru condiții vătămătoare, atât pentru sistemul de protecție pentru copii, cât și pentru centrele pentru adulți, la nivelul minim prevăzut de lege.

Vești nu prea bune

Conducerea Consiliului a subliniat că, dacă lucrurile nu se schimbă la nivel național, ne vom afla și anul viitor în aceeași situație. Subfinanțarea sistemului social este o problemă în toată țara, nu doar la Sibiu, întrucât la nivel național s-au adoptat măriri salariale și sporuri fără a identifica sursele de finanțare suplimentară. Un mesaj pentru liderii de sindicat a fost acela de a depune eforturi pentru actualizarea cât mai rapidă de către guvern a standardului de cost în asistența socială, standard în baza căruia se calculează alocările pe care le primește consiliul județean pentru asistența socială. În prezent, acest standard nu a mai fost actualizat din 2015 și nu corespunde nevoilor actuale.

Deplasări în teritoriu

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au mai comunicat faptul că vor efectua deplasări în toate centrele pentru a avea discuții directe cu angajații și a explica situația privind drepturile salariale și modul în care se acoperă finanțarea, având în vedere dezinformarea existentă în rândul angajaților DGASPC, în ciuda unui dialog constant cu liderii de sindicat.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*