Consiliul Județean Sibiu cumpără aparatură de ultimă generație pentru Terapia Intensivă a nou-născuților (CP)

La Sibiu va funcționa a doua bancă de lapte matern din România.

FOTO: Consiliul Județean Sibiu

FOTO: Consiliul Județean Sibiu

Printr-o finanțare obținută de către Consiliul Județean Sibiu de la Ministerul Sănătății, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Secția ATI pentru nou-născuți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu va fi dotată cu echipamente destinate salvării de vieți, iar numărul de paturi va crește de la 10, la 12.

„10% dintre copiii care se nasc la Maternitatea din Sibiu ajung, în medie, la Secția de Terapie Intensivă. Asta înseamnă că de-a lungul unui an, peste 300 de micuți au nevoie de sprijin încă de la naștere. Din fericire, la Sibiu avem un medic neonatolog de excepție, pe doamna dr. Livia Ognean, care ne-a sprijinit enorm în acest proiect al cărui scop este de a oferi micuților o șansă în plus la viață, iar medicilor aparatura necesară salvării de vieți”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Cu o valoare de peste 14 milioane de lei, din care Consiliul Județean Sibiu a contribuit cu suma de 1,4 milioane lei, proiectul va fi derulat până pe 30 noiembrie ac și va permite achiziționarea a două noi paturi complet echipate, precum și înlocuirea în totalitate a echipamentelor ce deservesc 5 paturi, din cele 10 existente.

„Pe lângă noile paturi și dotările aferente celorlalte 5, vom avea mase de resuscitare, aparate de susținere a respirației, echipamente de intervenție în caz de asfixie sau hipotermie. De asemenea, vom acoperi partea de screening prin dotări ce permit identificarea afecțiunilor cardiologice, oftalmologice sau a malformațiilor. Desigur, vom avea și un centru de instruire a studenților, asistenților și medicilor neonatologi dotat inclusiv cu un simulator de nașteri”, a declarat dr. Livia Ognean, șefa Secției Clinice de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

În premieră, la Sibiu va funcționa o bucătărie dietetică unde va fi instalată aparatură de pasteurizare a laptelui matern. „Va fi a doua bancă de lapte matern din România, după cea existenta la Spitalul „Marie Curie” din București, care va permite ca micuții internați să poată fi hrăniți cu lapte de mamă”, a mai adăugat dr. Livia Ognean.

Potrivit neonatologilor sibieni, mamele ale căror nou-născuți ajung la terapie intensivă, provin din medii defavorizate, cu sarcini care nu au fost monitorizate medical, sau care suferă de diverse afecțiuni, printre cele mai frecvente fiind diabetul zaharat sau obezitatea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura