Consiliul Județean Sibiu a reabilitat drumul județean 141 C Broșteni-Bogatu cu șase luni înainte de termenul de finalizare (CP)

Consiliul Județean Sibiu a finalizat recent lucrările de reabilitare a drumului județean 141 C, care pornește de la limita cu județul Alba până la intersecția cu DJ 107 B Păuca-Slimnic, traversând intravilanul și extravilanul satelor Broșteni și Bogatu Român care aparțin de comuna Păuca.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Lucrările executate au constat în:

Modernizare drum județean – 10,5 km, accesuri către proprietăți – 71, podețe – 71, poduri – 2, intersecții cu drumuri laterale – 55, trotuare în Bogatu Român și Broșteni – 2.800 mp, borduri – 4,29 km, zonă verde de-a lungul drumului județean – 10.600 mp, pomi plantați – 195, drenuri de preluare apă freatică – 347 ml, sistemul de protecție cu lise metalice a fost extins, a ajuns la 1,05 km, marcaje rutiere longitudinale pe 30 km.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Foto: Mesagerul de Sibiu

Foto: Mesagerul de Sibiu

 

„Principalele avantaje ale drumului modernizat sunt evidente: siguranță crescută în trafic, timp redus de deplasare, sisteme noi de semnalizare rutieră și de preluare a apelor pluviale. Locuitorii din Bogatu Român și Broșteni au acum trotuare noi, accesuri către proprietăți, rigole stradale betonate, iar toate acestea le oferă un confort sporit. Am reușit să facem această nouă investiție din fonduri nerambursabile, iar satisfacția este cu atât mai mare cu cât lucrarea a fost executată bine și cu o jumătate de an mai devreme față de termenul asumat prin contract”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 3 aprilie 2023, iar investiția a fost finalizată în proporție de 100% la sfârșitul lunii septembrie 2024, cu mult înaintea termenului de finalizare a proiectului: 3 aprilie 2025.

Drumul are o lungime de 10,5 km și a fost modernizat de către Asocierea SC Prenis SRL, SC Dimex 2000 Company SRL și SC Total NSA Ag Construct SRL, proiectul tehnic fiind realizat de SPC Elite Consulting SRL, iar dirigenția de șantier a fost asigurată de FMS Consult SRL.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Valoarea totală a investiției se ridică la 42.364.459,08 lei cu TVA, din care execuția lucrărilor este de 41.399.575,14 lei cu TVA.

Finanțarea proiectului s-a făcut din fondurile guvernamentale obținute de Consiliul Județean Sibiu, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, completate cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului, în cuantum de 1.303.549,53 lei cu TVA.

Valoarea contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost de 37.108.198,92 lei cu TVA. În următoarea perioadă, în baza OUG 105/2023, Consiliul Județean Sibiu va solicita Ministerului majorarea contractului de finanțare, prin prisma creșterii prețurilor la materialele de construcții, cu suma de 3.952.710,62 cu TVA.

Din păcate autoritățile din județul Alba nu au început modernizarea celor 7 kilometri de drum ce leagă limita de județ cu localitatea Cenade, astfel încât asfaltul se termină brusc la limita de județ dintre Sibiu și Alba.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Foto: Mesagerul de Sibiu

Această investiție completează modernizările deja realizate de CJ Sibiu în infrastructura rutieră de pe Valea Secașelor:

DJ 107 B Păuca-Slimnic, în lungime de 35 km (fonduri guvernamentale, prin PNDL), DJ 106 T Ocna Sibiului – Topârcea – int. DJ 106 G Ludoș, în lungime de 15 km (fonduri guvernamentale, prin PNDL), DJ 106 B A1 – Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin – Țapu, în lungime de 35 km (fonduri europene, prin POR 2014-2020).

De asemenea, CJ Sibiu are în lucru o nouă investiție pentru locuitorii acestei zone:

DJ 106 G, tronsonul din Miercurea Sibiului (intersecția cu DN1) – Apoldu de Jos – Ludoș – Gusu, până la intersecția cu DJ 107 B (între Presaca și Alămor), în lungime de 19 km, obiectiv de investiție aflat în faza de finalizare a proiectului tehnic și care va fi finanțat din fonduri guvernamentale, prin Programul ”Anghel Saligny”, valoarea contractului fiind estimată la aproximativ 75 de milioane lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura