Consilierii județeni au sărbătorit 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Sibiu

La 30 aprilie se împlinesc 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Sibiu.

Momentul aniversar a fost marcat de către consilierii județeni și de către directorii instituțiilor subordonate Consiliului Județean în debutul ședinței ordinare din această după amiază.

Chiar înainte de a începe ședința, consilierul PSD Pavel Bichiceanu a oferit câte un trandafir roșu tuturor femeilor aflate în sală.

Președinta Consiliului Județean Daniela Cîmpeanu care nu a fost prezentă la ședință, deoarece se află în aceste zile într-o delegație la Bruxelles, a transmis în sistem video-conferință un mesaj cu ocazia aniversării.

 

„Stimați colegi, dragi sibieni, 

Revoluția din 1989 a fost momentul în care România s-a resetat. Voința care a răzbit atunci cel mai puternic a fost de a ne reașeza pe făgașul democrației. A fost și încă este greu. Pentru că o schimbare de sistem depinde în mare măsură de schimbarea la nivel de individ. Noi toți am avut de învățat ce este democrația. Care sunt valorile acesteia, care sunt fundațiile ei, cum rămâi atașat de ele când este incomod? Să iei decizii într-o dictatură pare simplu și rapid, dar e doar privilegiul dictatorului și amicilor săi. Costurile se numără în vieți omenești. Să participi la decizie într-un sistem democratic, de pluripartidism e mult mai anevoios. Necesită efort, informare, ciocniri de interese contradictorii. Să ai însă libertatea de opinie, de exprimare și de mișcare face toată diferența și cu toții ne dorim libertate pentru copiii noștri.

Astăzi vorbim de valori europene și ne mândrim că suntem europeni. În contextul geopolitic de azi merită să ne uităm în urmă la drumul pe care l-am parcurs pentru a ajunge aici și să ne felicităm. Cu toate neajunsurile ei, democrația din România ne plasează azi de partea bună a istoriei.  Aceste zile ne arată cât de important este să fim în familia europeană. Conflictul din Ucraina ne dovedește că în 1989 am ales drumul bun. Este o lecție reală pe care generațiile noastre au trăit-o.

Ca să păstrăm acest câștig, e important să transmitem și generațiilor viitoare, copiilor noștri, aceste valori. Valorile democrației, libertății, respectului pentru semeni, valorile Europei Unite. Ca mamă spun că acestea sunt valorile cele mai de preț pe care le pot transmite fetelor mele.

La nivel local, drumul acesta a dat naștere și unei noi instituții: Consiliul Județean Sibiu. Vechiul Comitet de partid și formele comuniste de organizare a județelor, implicit și a Sibiului, au fost anulate, iar în loc s-au creat Consiliile Județene. Această instituție a rezultat în urma Revoluției, a reformei democratice și a drumul ales. Drumul spre Europa a pornit și prin crearea Consiliilor Județene. Consiliul Județean este unicul organism democratic care a înlocuit de facto o structură ce funcționa în perioada comunistă. Un caz de reinventare.

Născut din zilele lui Decembrie `89, Consiliul  Județean, ca instituție, a pornit anevoios. Întâi s-a conturat o structură bazată pe numiri, pentru ca din 1992 sibienii să își aleagă structura legislativă județeană prin vot liber. Între timp, au fost alese opt echipe de consilieri, care, deși provin din partide diferite, contribuie împreună la deciziile pentru comunitățile din județ. Au dreptul de a nu fi de acord. Împreună am construit această instituție.

Aniversăm 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Sibiu. Oameni importanți ai comunității au fost membri ai acestui organism și au pus bazele drumului european. La 30 de ani, trăgând o linie imaginară, vedem că am construit un aeroport modern, o bibliotecă implicată în comunitate, o filarmonică inovatoare și un muzeu unic în Europa, o strategie turistică și culturală pentru tot județul, o sală polivalentă, structuri medicale moderne, școli pentru cei mai vulnerabili copii și o infrastructură de drumuri necesară dezvoltării comunității noastre.

Aniversăm 30 de ani. Această instituție este astăzi imaginea drumului european ales de sibieni. De aceea, consider, că noi cu toții trebuie să avem un moment de reflexie. Să înțelegem ce pași pot fi îmbunătățiți, ce pași trebuie dezvoltați și, mai ales, unde vrem să mergem mai departe” a spus Daniela Câmpean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*