Conflictul PNL-FDGR din Consiliul Local lovește în interesele Universității Lucian Blaga

Conducerea universității „Lucian Blaga” își exprimă încrederea că problema achiziției terenului fostei autobaze Tursib de pe Calea Dumbrăvii de către municipalitate își va găsi cât mai repede rezolvarea.

Într-un comunicat de presă conducerea ULBS arată că la ora actuală există format un consorțiu educațional format din Primăria Municipiului Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz”, Liceul Tehnologic Automecanica Medias, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, S.C. Automecanica Medias S.R.L, Compa SA, Continental Automotive Systems S.R.L, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL, SC SOLINA Romania SRL.

Acest consorțiu intenționează construirea cu fonduri din PNRR a unui campus profesional pentru învățământul dual, la toate nivelurile, preuniversitar și universitar.

Deocamdată proiectul este blocat din cauza respingerii în Consiliul Local a proiectului de hotărâre privind achiziția de către municipalitate a terenului din Calea Dumbrăvii. Reamintim că proiectul de hotărâre a fost respins după ce consilierii locali ai PNL s-au abținut de la vot.

Redăm mai jos conținutul integral al comunicatului emis de Universitatea Lucian Blaga.

„Unul dintre programele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) finanțează dezvoltarea de consorții regionale, pentru înființarea și dotarea unor campusuri profesionale pentru învățământul dual, la toate nivelurile, preuniversitar și universitar. Participarea cu proiecte în cadrul acestui apel implică alcătuirea unui consorțiu educațional format din Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) pe raza căreia se va înființa campusul (în cazul de față, Primăria Sibiu), alte UAT-uri interesate, operatori economici, unități de învățământ profesional și tehnic, instituțiile de învățământ superior de stat acreditate, alți parteneri relevanți pentru scopul educațional al campusului.

Valoarea maximă a unui proiect pentru înființarea unui campus este de 21,12 milioane euro, valoare eligibilă PNRR, iar campusul va rămâne în proprietatea UAT-ului pe raza căruia a fost înființat, în acest caz Primăria Sibiu. Consorțiul format trebuie să facă dovada deținerii, în proprietatea sau în administrarea partenerilor, fie prin UAT, fie prin universitatea coordonatoare a proiectului, a unui teren de minim 20.000 m2, compact sau fragmentat, după caz, pentru construcția noii infrastructuri finanțată prin PNRR, aceasta fiind o condiție de eligibilitate a proiectului. Conform ghidului competiției, în Regiunea de Dezvoltare Centru vor fi finanțate două proiecte.

Ținând cont de importanța majoră a acestui proiect pentru dezvoltarea comunității sibiene, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a acționat încă din luna august a.c. în sensul constituirii consorțiului educațional, invitând la discuții Primăria Municipiului Sibiu, reprezentanți ai companiilor private și ai liceelor care derulează învățământ dual în județul Sibiu. Ca urmare, în prezent sunt îndeplinite condițiile necesare constituirii consorțiului educațional pentru depunerea aplicației în vederea construirii unui campus educațional pentru învățământ dual.

Membrii fondatori ai consorțiului sunt: Primăria Municipiului Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz”, Liceul Tehnologic Automecanica Medias, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, S.C. Automecanica Medias S.R.L, Compa SA, Continental Automotive Systems S.R.L, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL, SC SOLINA Romania SRL.

Acest proiect, finanțat prin PNRR, are potențialul de a crea un ecosistem în care își vor reuni forțele mediul de afaceri și reprezentanți ai mediului universitar și preuniversitar, cu scopul de a dezvolta sistemul de învățământ dual, atât de necesar comunității sibiene. Consorțiul educațional va fi deschis și altor parteneri din mediul educațional și din mediul de afaceri.

Înființarea unui astfel de campus educațional cu fonduri de o asemenea anvergură și în strânsă legătură cu mediul economic este o acțiune strategică cu impact pe termen lung asupra orașului nostru și Regiunii Centru și ar putea duce la afirmarea Sibiului ca pol educațional și economic de succes pe termen lung. Mai multe orașe din regiune și-au arătat interesul clar de a dezvolta asemenea campusuri, iar dacă Sibiul nu va reuși acest lucru va avea o poziție defavorizată, pe termen lung, fața de acestea.

În ciuda faptului că numeroși parteneri au constituit consorțiul mai sus amintit, am aflat cu surprindere, în ultimele zile, că proiectul sibian se lovește încă de rezistența unor instituții care ar trebui, în opinia noastră, să-l sprijine în mod firesc, având în vedere că este vorba despre un proiect strategic pentru dezvoltarea comunității în ansamblul ei prin constituirea unui mediu optim pentru formarea tinerilor în meserii solicitate de piața muncii din județul Sibiu, dar și din regiunea Centru.

Din aceste considerente, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu își exprimă încrederea că instituțiile abilitate vor găsi cu celeritate soluțiile necesare pentru ca o astfel de inițiativă să se materializeze. Ne exprimăm convingerea că, în perioada următoare, factorii de decizie vor găsi calea de a rezolva divergențele și de a sprijini o asemenea inițiativă atât de importantă pentru comunitatea noastră. Să fim, potrivit unei vorbe înțelepte, „deasupra vremurilor”.

Conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*