Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, împreună cu Centrul de Cercetări Transculturale și Transnaționale din cadrul Universității din Wolverhampton, Marea Britanie, precum și Societatea Academică Anglofonă din România, organizează conferința internațională „East-West Cultural Passage“ cu tema „Craving Planet Earth: Food in Culture – Past, Present and Future“.
Conferința, care se circumscrie proiectului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, se bucură de participarea unor critici literari renumiți precum Peter Childs, Sebastian Groes, Bran Nicol sau Daisy Black, toți din Marea Britanie, și a reputatului lingvist roman Ștefan Oltean, dar și a unor cadre didactice și cercetători de la universități din SUA, Elveția, India, Polonia, Ucraina și România. Pe lângă prezentările în plen, pe teme precum „Food Separation: Cultural Morality and Canonical Modernism“, „The Aesthetics of Hunger: Paul Auster, David Shields, Sophie Calle, and the Responsibility of the Contemporary Writer“, „Death Eating: Food, Consumption and Sin in Medieval Drama“ sau „Same Name, Different Content: Multiple facets of proper names, conferința oferă ateliere și mese rotunde, dar și o sesiune specială dedicată profesorilor din învățământul pre-universitar cu tema „Professional Development for Teachers: Nurturing the nurturers“, moderată de dr. Estella Ene de la Universitatea Purdue, SUA.
Nota specială a acestei conferințe este asigurată de prezența unor scriitori de expresie engleză binecunoscuți precum Niall Griffiths și Kerry Hadley-Pryce, cărora li se adaugă sibianul Radu Vancu.
Conferința oferă și un experiment psihologic intitulat „Proust în Transilvania”, care își propune să pună în evidență mirosuri și gusturi specifice aparținând acestei zone. Astfel, experimentul inedit pentru spațiul cultural românesc cartografiază mirosurile unor elemente gastronomice caracteristice acestei arii geografice: țuică, brânzeturi, cârnați afumați ori hencleș, și legătura lor subtilă cu amintiri și experiențe din trecutul personal.
Evenimentul, coordonat de prof. Sebastian Groes și psihologul Tom Mercer de la Universitatea din Wolverhampton, se va desfășura în limba engleză, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, și va fi urmat de o lectură din scrierile autorilor Niall Griffiths, Kerry Hadley-Pryce și Radu Vancu și de discuții cu aceștia la un pahar de vin.
Ediția de anul acesta a conferinței este dedicată memoriei profesorului Dumitru Ciocoi-Pop, personalitate definitorie a comunității academice sibiene, ambasador al culturii anglo-americane în România și al valorilor românești pe plan internațional și, nu în ultimul rând, mentor a numeroase generații de studenți, cadre didactice și cercetători.
Este de asemenea o ediție dublu aniversară: pe de o parte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și învățământul filologic superior sibian aniversează 50 de ani de activitate; pe de altă parte, revista internațională de anglistică American, British and Canadian Studies, publicată de ULBS sub egida Societății Academice Anglofone din România, împlinește 20 de ani de la prima apariție.
Conferința va avea loc în perioada 7-9 noiembrie și este finanțată de Institutul Hasso Plattner din cadrul ULBS, precum și de Societatea Academică Anglofonă din România.