Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în colaborare cu Secția Științe Militare din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), membri ai mediului de cercetare științifică și antreprenorial din țara noastră, a organizat vineri, 15 martie, cea de-a III-a ediție a conferinței internaționale „Impactul tehnologiilor emergente și disruptive asupra securității globale”.
Foto: Facebook AFT Sibiu
În cadrul conferinței au fost susținute, în plen, lucrări referitoare la impactul pe care tehnologiile emergente și disruptive îl au asupra securității globale atunci când sunt utilizate de actori malițioși, precum și despre explorarea vulnerabilităților tehnologiilor emergente în domeniul apărării.
Totodată, au fost dezbătute teme legate de utilizarea ChatGPT-ului în procesul de luare a deciziilor militare, folosirea dronelor în conflicte hibride, precum și despre inovația în robotica medicală.
Foto: Facebook AFT Sibiu
„Într-o ordine globală extrem de provocatoare și versatilă, în care totul se întâmplă cu o viteză uimitoare, cercetarea științifică a devenit cel mai potrivit instrument pentru rezolvarea problemelor prezentului, dar mai ales ale viitorului, iar eforturile noastre de a găsi răspunsuri la problemele care ne marchează existența trebuie să fie continue și orientate, în mod constant, spre identificarea de soluții și răspunsuri, la incertitudinile unei lumi tehnologice și sociale în continuă schimbare.”, a transmis, în discursul de deschidere al conferinței, comandantul (rectorul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan.
Foto: Facebook AFT Sibiu
Președintele Secției Științe Militare din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), gl.(rz.) prof.univ.dr. Teodor Frunzeti, a numit tehnologiile emergente și disruptive ca fiind „motorul revoluției tehnologice” și a menționat importanța implicării tinerei generații și a cadrelor didactice în acest parcurs științific deosebit de dinamic, întrucât ei sunt cei care trebuie să ducă mai departe această „flacără a neastâmpărului științific”.
Foto: Facebook AFT Sibiu
Pe platoul instituției a putut fi admirat primul automobil electric românesc, fabricat la Cluj-Napoca, iar aula a devenit neîncăpătoare pentru studenții academiei și invitați, care au avut ocazia să exploreze realitatea virtuală și augumentată cu ajutorul sistemelor VBS4 – Virtual Battlespace Software, să admire standurile expoziționale cu drone, inclusiv de producție românească, demonstrațiile cu roboți și țintele mobile acționate de senzori la impactul cu unde laser.