Conferința „Copșa Mică învață: Zile pentru Dezvoltare Locală la Copșa Mică” a ajuns la final

Vineri și sâmbătă, 4-5 noiembrie, comunitatea din Copșa Mică a fost invitată de Primăria orașului la Conferința „Copșa  Mică învață: Zile pentru Dezvoltare Locală la Copșa Mică”.

În parteneriat cu Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” și cu  sprijinul Programului ROMACT, organizatorii au adus laolaltă experți din partea Guvernului și a mai multor instituții  naționale și locale. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți din partea unor comunități în care Programul ROMACT  s-a bucurat de rezultate semnificative pentru a prezenta oportunități și modele de succes în dezvoltarea locală, cu accent  pe acces egal la educație, la locuire, sănătate și protecție socială.

„Le mulțumim oaspeților noștri pentru informațiile și cunoașterea aplicată pe care ni le-au oferit. Atât echipa Primăriei, cât  și colegii de la liceu și ceilalți membri activi ai comunității au avut multe de învățat din aceste două zile. Suntem conștienți  și este vizibil că orașul nostru s-a schimbat și a evoluat mult în ultima vreme, ne încurajează și ne inspiră faptul că și  persoane care ne calcă pragul pentru prima dată, fie și doar virtual, ne recunosc potențialul și ne oferă din timpul și  experiența lor pentru a ne sprijini să continuăm și să creștem ce am început.”, a declarat Daniel-Tudor Mihalache, Primarul  Orașului Copșa Mică.

„De unde începem? Cum găsim finanțări? Cum formăm echipele? Cum ne recâștigăm încrederea?” Acestea sunt câteva  dintre întrebările pe care persoane cu inițiativă din Copșa Mică le-au ridicat pe parcursul celor două zile de prelegeri și  ateliere de lucru. Cu sprijinul invitaților externi, cadre didactice, părinți, elevi, seniori și alți locuitori ai orașului au lucrat în  echipe pentru a dezvolta idei în folosul comunității: un After School, un Centru de Tineret, campanii de mediu, un nou  spațiu pentru sport și timp liber sunt doar câteva dintre proiectele pe care comunitatea din Copșa Mică și-a propus să le  realizeze în următoarea perioadă.

„Este impresionant să vezi cum o comunitate cu o istorie apăsătoare îndelungată – de la abuzurile criminale din era  comunistă, la piedicile și obstacolele contemporane cu care se confruntă orașele mici din România – își găsește curajul de  a încerca din nou, de a învăța să privească piedici și eșecuri ca pe noi oportunități și de a înțelege că dezvoltarea locală nu  poate fi realizată exclusiv de autorități, ci ține de implicarea fiecărui cetățean.”, a declarat Ana Oprișan, Managerul  Programului ROMACT din partea Consiliului Europei.

Conferința „Copșa Mică învață” va fi urmată de întâlniri de evaluare și planificare, în care persoanele care și-au asumat  proiecte și inițiative vor fi sprijinite în implementarea acestora. Lista completă a speakerilor care au fost prezenți în cele  două zile și înregistrarea Conferinței pot fi găsite pe pagina de facebook a Programului ROMACT – https://www.facebook.com/ROMACTROMANIA.

Programul ROMACT este o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliul Europei menită să ajute primarii și autoritățile locale să  coopereze cu comunitățile de romi în vederea dezvoltării de politici și servicii publice pentru toată populația, inclusiv cea de etnie romă.  Pentru mai multe detalii despre program: www.coe-romact.org.

Pentru detalii despre Conferința „Copșa Mică învață”, vă stă la dispoziție din partea Programului ROMACT:  Dora Mărgărit, Coordonator Național al Facilitatorilor regiune Sud-Est (dora.margrit@coe-romact.org | 0726 732 953).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*