Orosz Csaba, consilier local la Mediaș, a fost ales în unanimitate în funcția de președinte al organizației județene UDMR Sibiu. De asemenea, Fazekas Attila a devenit președinte executiv, iar deputatul Benedek Zakariás a preluat funcția de vicepreședinte.
Alegerile au avut loc, pe 25 ianuarie, la Mediaș, în cadrul ședinței Adunării Generale a organizației județene Sibiu.
Județul Sibiu, model de conviețuire
Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a vorbit despre importanța și rolul de legătură a județelor și localităților unde comunitatea maghiară este în minoritate, despre exemplele de bună conviețuire între cetățeni, iar județul Sibiu este unul dintre exemplele de menționat în acest caz. „În județul Sibiu regăsim un exemplu foarte bun despre cum cele două comunități trăiesc și lucrează împreună”, a menționat acesta. În final, Porcsalmi i-a mulțumit fostului președinte Balázs Béla Attila pentru activitate, exprimându-și dorința de a continua munca în comun cu noua echipă. Prezent și el la Mediaș, europarlamentarul UDMR Winkler Gyula vorbit despre campania Minority Safepack și despre succesul acesteia, apoi a mulțumit pentru strângerea de semnături întregii comunități maghiare din județ.
Vot în unanimitate
A urmat apoi raportul de activitate al comisiilor, iar ulterior Orosz Csaba și-a prezentat programul pentru următorii patru ani. Candidatura acestuia a fost votată în unanimitate de cei 48 de delegați, astfel că alesul local a devenit noul președinte al organizației județene UDMR Sibiu. Membrii adunării și-au ales consiliul unional județean, acesta fiind format din: Csifó Levente, Bordi Magdolna, Balázs Béla Attila, Dózsa Levente, Kiss Csaba, Tokaji József, Székely István (membru supleant) pentru zona de nord a județului, iar pentru zona de sud (Sibiu și împrejurimi): deputatul Benedek Zakariás, Szombatfalvi Török Ferenc – fostul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Keresztes Kálmán, Bándi Levente, Both József și Turóczi Béla (membru supleant), din partea Consiliului Organizațiilor de Tineret Maghiar din județul Sibiu – Kémeri Attila și Balázs Botond, iar din partea Organizației de Femei UDMR – Székely Ilonka și Muzsnai Melinda. Membrii au acceptat și propunerea noului președinte Orosz Csaba pentru președinția executivă, postul fiind astfel ocupat de Fazekas Attila, pentru următorii patru ani. În ceea ce privește vicepreședintele organizației județene, propunerea acceptată a fost Benedek Zakariás.
Benedek se declară deschis colaborării
Deputatul Benedek Zakariás, proaspăt ales în funcția de vicepreședinte, dorește ca UDMR Sibiu să fie mult la vizibil și să participle la deciziile importante din administrația locală. „Vrem o colaborare decent cu toate partidele, PSD, PNL și FDGR pentru sprijinirea proiectelor importante ale județului. Totodată, vrem să fim un partener de sprijin pentru autoritățile locale, în speță administrațiile din municipiile Mediaș, Sibiu și Consiliul Județean. De-a lungul anilor, am colaborat foarte bine și acest parteneriat trebuie să continue“, a declarat Benedek, pentru Mesagerul de Sibiu. În opinia sa, o prioritate rămâne învățământul local în limba maghiară, iar accentul cade pe școala maghiară din Mediaș, secția maghiară a Colegiului Național „Octavian Goga“ și celelalte instituții școlare din județ.
În plan politic și administrativ, UDMR Sibiu își propune să crească numărul aleșilor locali. În acest moment, UDMR Sibiu are opt consilieri locali, în localități precum: Mediaș, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Bârghiș și Alma. Obiectivul UDMR țintește, în linii mari, și reprezentarea în Consiliul Județean, deoarece nu a avut nici o dată un consilier județean din partea formațiunii maghiare. Totodată, în actual legislatură, UDMR Sibiu are pentru prima dată din 1990 încoace un deputat în Parlamentul României, în persoana lui Benedek Zakariás.
După Revoluție, UDMR Sibiu a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 2012.
Cosmin PAL, Alex PÎNTEA