Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru vă lansează o provocare și vă invită să participați la o competiție on-line în care puteți să vă exprimați ideile, să propuneți proiecte sau să transmiteți opinii și soluții pe trei teme importante pentru fiecare cetățean european: democrație, mod de viață și economie.
Dacă aveți propuneri ce susțin o comunitate europeană în care să trăim mai bine, cu drepturi egale și soluții pentru recunoașterea lor, programe pentru siguranța și protecția cetățeanului și a mediului, atunci trebuie să știți că și Comisia Europeană urmărește aceste obiective prin programele pe care le elaborează și susține. Ca atare, Europe Direct Regiunea Centru invită publicul larg să transmită un mesaj celor din jur și nu numai, legat de modul în care percepe sau vede fiecare sprijinul european.
Participanții la această competiție on-line pot vorbi despre șansele acordate unui membru al familiei sau prieten, de susținerea unei afaceri, de investiții publice sau de orice alte beneficii pentru cetățeni, realizate pe plan local, ca urmare a sprijinului acordat României de Uniunea Europeană. În acest moment, în jurul nostru sunt foarte multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană, iar oamenii pot avea propriile opinii, idei de proiecte sau soluții care au – la rândul lor – nevoie de sprijinul UE. Acest an ne oferă tuturor oportunitatea de a fi creativi, de a comunica în mediul on-line. Creativitatea pe care o folosește fiecare va fi recompensată atât printr-un premiu financiar, cât și prin contribuția pe care ideea respectivă o va avea la dezvoltarea personală, socială și economică a comunității noastre.
Să vorbim despre o Europa mai bună!
Exprimați-vă creativ: prin fotografii, video scurt, testimoniale, eseuri, pictură sau desen, interpretare muzicală etc.
Obiectivul acestei activități este de a stimula creativitatea, dialogul și familiarizarea tinerilor (a publicului larg în general) din Regiunea Centru cu prioritățile noii Comisii, formarea gândirii critice, înțelegerea fenomenelor care afectează funcționarea democrației în UE și în lume, conștientizarea relevanței sprijinului european ce a accelerat dezvoltarea localităților, importanța contribuției individuale la consultări și activități publice.
CINE POATE PARTICIPA LA ACEST CONCURS ON-LINE: oricine dorește și consideră că poate transmite o propunere cu conținut relevant în privința temei, constructiv în ceea ce privește abordarea, cu posibilitatea de a concretiza propunerea într-una dintre formele creative menționate, toate luând în considerare norme de decență și respect față de cetățeni, organizator și tema selectată.
CENTRUL EUROPE DIRECT REGIUNEA CENTRU PROPUNE TREI TEME, stabilite ca fiind printre prioritățile unei vieți mai bune de către Comisia Europeană:
- Economie în interesul cetățenilor
Link detalii: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people.ro
Cetățenii și întreprinderile din UE nu pot prospera decât dacă economia îi susține. Economia socială de piață a UE este unică. Ea le permite economiilor naționale și locale să se dezvolte și să reducă sărăcia și inegalitatea. Când Europa este stabilă, economia poate răspunde pe deplin nevoilor cetățenilor UE.
În acest sens, este esențial ca întreprinderile mici și mijlocii, care formează coloana vertebrală a economiei UE, să se dezvolte și mai mult, cu ajutorul nostru. De asemenea, este esențial să se finalizeze uniunea piețelor de capital și să se aprofundeze uniunea economică și monetară.
- Protejarea modului de viață european
Link detalii: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life.ro
O Europă care protejează trebuie să apere și justiția și valorile fundamentale ale UE. Amenințările la adresa statului de drept periclitează fundamentele juridice, politice și economice ale Uniunii noastre. În viziunea președintei von der Leyen, statul de drept este esențial pentru o Uniune a egalității, a toleranței și a echității sociale.
Comisia va lansa un amplu mecanism european privind statul de drept, în cadrul căruia va raporta anual, în mod obiectiv, situația statului de drept în întreaga Uniune. Cât despre migrație, lucrurile se pot îmbunătăți dacă asigurăm frontiere solide, dacă modernizăm sistemul de azil al UE și dacă lucrăm împreună cu țările partenere.
- Nou elan pentru democrația europeană
Link detalii: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy.ro
Rata-record de participare la alegerile europene din urmă cu un an demonstrează vitalitatea democrației în Europa. Însă europenii trebuie să joace un rol mai important în procesul decizional și în stabilirea priorităților noastre. Pentru a ne proteja democrația de interferențe externe și pentru a combate dezinformarea și mesajele de ură din mediul online trebuie să acționăm în aceeași direcție și să aplicăm aceleași standarde.
Comisia își va consolida parteneriatul cu Parlamentul European, care reprezintă vocea cetățenilor, asigurând atât implicarea acestuia în toate etapele negocierilor internaționale, cât și transparența și integritatea în întregul proces legislativ.
CE TREBUIE SĂ FACĂ FIECARE PARTICIPANT LA CONCURS:
- În primul rând trebuie să acceseze linkul care-l interesează și caute informațiile care detaliază prioritatea. Dacă sunt întrebări, ele pot fi transmise pe e-mail: europedirect@adrcentru.ro, precum și câteva date de contact pentru a reveni cu un răspuns.
- Apoi fiecare va încerca să aleagă o idee pe care să o dezvolte: aceasta se poate concentra pe un exemplu de bună practică din jur pe ar fi bine să-l vadă cei din jur, un mesaj pe care doresc să-l transmită cetățenilor și prietenilor, o propunere de punere în practică a priorității respective, o opinie referitor la tema selectată.
- În fine, va fi selectat un mod în care fiecare participant are abilitatea de a se exprima și va pune în forma care-i este confortabilă ceea ce dorește să exprime (prin fotografie, scurt video, prin testimoniale, eseuri, un proiect sau o propunere de proiect, picturi sau desen, interpretare muzicală etc).
Participanții trebuie să fie conștienți că receptorii mesajului lor – respectiv cei care vor aprecia și ar putea vota propunerile lor – trebuie să înțeleagă ideea exprimată. Ca atare, se recomandă să pună și câteva cuvinte la imagini, dacă e necesar, sau să pună și o imagine la un text etc.
- Participanții își vor transmite propunerea/propunerile pe adresa de e-mail: europedirect@adrcentru.ro. În evenimentul creat pe contul social-media al competiției (Facebook/EDRegiunea Centru), se vor vedea ulterior toate propunerile transmise. Evident, autorii își vor putea promova propunerea prin ”Share” la postarea respectivă, prin social-media.
- Un juriu format dintre-un reprezentant școlar, unul al societății civile și un reprezentant al structurii gazdă (ADR Centru) vor selecta cele mai bune propuneri, în funcție de: complexitatea proiectului înscris, ușurința de a înțelege mesajul, precum și de numărul și conținutul comentariilor obținute de fiecare proiect înscris pe contul FB al Europe Direct Regiunea Centru.
- Perioadă de derulare. Înscriere proiecte: 15 iunie- 15 octombrie, evaluare propuneri: 1-30 noiembrie, publicare rezultate: cel târziu în 6 decembrie.
- Fondul de premiere total este de: 7.000 lei, constând în vouchere și obiecte promoționale.
PREMII:
Modul în care organizatorii vor mulțumi pentru participare cuprinde: 3 vouchere în valoare de 650 lei pentru cele mai bune 3 proiecte , 3 vouchere în valoare de 450 lei pentru următoarele trei proiecte și 10 vouchere de 150 lei pentru următoarele proiecte propuse. Pe lângă vouchere, participanții mai primesc obiecte promoționale din partea organizatorilor.