Concurs de încondeiat ouă la ULBS – a doua casă departe de acasă | FOTO

 

Studenţi de toate naționalitățile s-au întrecut, astăzi, la încondeiat ouă în căminele Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru a onora şi a promova tradiţiile româneşti specifice sărbătorilor pascale.

Studenţii s-au pregătit preţ de câteva ore pentru truda de încondeiat ouă, coacerea cozonacilor şi a plăcintelor cu măr şi brânză. „Începem prin a degresa ouăle, apoi aşezăm, conform tradiţiei, câte o frunză de trifoi pe fiecare dintre acestea. Aşezăm ouăle in ciorapi, după care le legăm şi le punem la fiert împreună cu sfecla roşie şi frunzele de ceapă roşie. Am pregătit aproximativ şapte cofraje de ouă pentru studenţii din acest cămin”, ne-a mărturisit studenta Diana Eugenia Mărginean.

Pentru al doilea an consecutiv, conducerea ULBS i-a provocat la concurs și i-a sprijinit să ducă misiunea la bun sfârșit, obiceiurile fiind desfăşurate într-o atmosferă plină de căldură şi entuziasm. „După ce ouăle au fiert, le scoatem din ciorap şi le ungem cu o bucată de slănină. Acest procedeu trebuie realizat cât ouăle sunt calde încă, astfel fixându-se mai bine culoarea şi intensitatea ei. Un alt efect obţinut în urma procesului, este acela de strălucire. Ne bucurăm că reprezentanţii Universităţii ne sprijină, ca în fiecare an, oferindu-ne astfel prilejul de a ne cunoaşte mai bine între noi”, explică Iulia Rof.

Mânați de curiozitate, studenţii străini au participat şi ei la pregătirile pentru Paşti, având ocazia să descopere astfel câteva din obiceiurile românești. „Particip pentru prima dată la procesul de  încondeiere a ouălor, este un obicei nou pentru mine, însă printre studenţii de aici mă simt ca acasă. Tot aici am regăsit sentimentul de bucurie, atmosfera este una de familie şi suntem cu toţii nerăbdători pentru venirea Iepuraşului”, spune Fatma Mohamed Amin, din Egipt.

„Nu ştiam despre aceste tradiţii până acum, însă ne-am ajutat colegii cu pregătirile necesare pentru acest eveniment. Am venit în mare parte pentru petrecere şi am reuşit cu acest prilej să ne cunoaştem între noi, deşi am ajuns abia ieri în Sibiu”, relatează Adria, un alt student străin venit din Palma de Mallorca.

După ce pregătirile au luat sfârşit, studenții s-au bucurat de bunătățile pascale și de un program artistic.


text și foto: Iulia ANDRAȘ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*