Concesiune la Păuca

Serviciul de alimentare cu apă și canalizare din Păuca a fost concesionat operatorului regional SC Apă Canal SA Sibiu, în cadrul unei ceremonii organizate la Primăria comunei.

semnare2Potrivit anexei la contractul de delegare a serviciilor, întreaga infrastructură de alimentare cu apă, canalizare și epurare a trecut în administrarea SC Apă Canal SA Sibiu începând cu data de 1 februarie.

Moment istoric

Ceremonia oficială de prin care serviciul de alimentare cu apă şi canalizare a fost concesionat societăţii sibiene a avut loc la sediul primăriei Păuca, în prezenţa primarului comunei, Niculae Dancu, directorului general al SC Apă Canal SA Sibiu, ing. Mircea Niculescu, vicepreședintelui Consiliului Județean, Marcel Luca, directorului executiv al Asociației de Apă Sibiu, Alexandru Neacșu, a membrilor Consiliului Local Păuca şi a reprezentanților firmelor de consultanță și constructorilor ce au contribuit la realizarea noilor rețelele de utilități. „Este un moment istoric, întrucât marchează o etapă importantă în dezvoltarea comunității noastre care, prin accesul la apă potabilă și canalizare, atinge un standard normal de civilizație”, a apreciat Dancu. Edilul a subliniat că demersurile pentru alimentarea cu apă a comunei au început în urmă cu mai bine de 20 de ani, când au fost efectuate forajele până la adâncimi de 100 de metri. „Rezultatele au fost dezastroase, în sensul că apa nu putea fi potabilizată, din cauza prezenței gazului. Direcția de Sănătate Publică ne-a interzis să utilizăm acea apă. A trebuit să găsim o nouă soluție, prin aducerea apei de la Sibiu”, a mai subliniat edilul.

Proiect amplu

În cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov”, derulat de Apă Canal SA, prin POS Mediu, a fost construită o aducțiune lungă de peste 73 km ce transportă apă potabilă de la Uzina Dumbrava din Sibiu către 14 localități de pe Valea Secașelor. În paralel cu realizarea aducțiunii, Primăria Păuca a realizat, cu sprijinul fondurilor europene, rețele de distribuție a apei potabile, canalizare și stație de epurare pentru peste 500 de imobile din Păuca și Presaca. În cursul acestui an, pe banii Primăriei Păuca, vor fi introduse rețele de apă și canalizare și în celelalte două localități aparținătoare, Broșteni și Bogatu Român, astfel încât cei peste 2.000 de locuitori ai comunei să aibă acces la aceste servicii ce conferă siguranță alimentară și niveluri ridicate de civilizație și confort în orice comunitate.

Servicii ca la oraș

Directorul general al Apă Canal SA Sibiu, Mircea Niculescu, a subliniat importanţa acestei preluări. „Pentru societatea noastră, provocările continuă. Urmează angajări de personal, amenajarea sediului, încheierea contractelor de furnizare și alte demersuri ce completează activitatea pe care o vom avea în comuna Păuca. Mulțumesc administrației locale pentru încrederea acordată și asigurăm viitorii abonați că vor beneficia de servicii de calitate similare celor existente în toate localitățile deservite”, a explicat Niculescu.

Al doilea operator regional

Extinderea ariei de operare este o activitate curentă a societății Apă Canal Sibiu, care a devenit al doilea operator regional din România, cu servicii interjudețene încă din anul 2009. Populația aflată în aria de operare a ajuns la aproximativ 270.000 de persoane, pentru care Apă Canal realizează importante investiții în infrastructură atât din fonduri proprii, cât și cu contribuții din partea Uniunii Europene. În momentul de față, societatea încheie cu succes încă un proiect susținut din fonduri europene, de aproximativ 100 de milioane de euro, pregătind noi investiții în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), conform căruia, până în anul 2020, vor fi extinse și modernizate rețele în valoare de 120 de milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura