Duminică, 15 decembrie, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu și Corul Bach din Sibiu organizează tradiționalul concert de Crăciun, care va avea loc de la ora 18:00, în Biserica Evanghelică din Piața Huet.
Pe scenă vor răsuna două lucrări deosebite: Magnificat în Do major de Johann Kuhnau (1660–1722) și Cea de-a șasea (și ultima) cantată din Oratoriul de Crăciun al lui J.S. Bach.
„Magnificat în Do major” este una dintre cele mai importante lucrări ale compozitorului Johann Kuhnau, fiind un exemplu remarcabil al stilului baroc timpuriu. Compozitorul, care a fost predecesorul lui J.S. Bach la conducerea Corului din Leipzig, a compus această lucrare în jurul anului 1700. Lucrarea este bazată pe celebra cantare de laudă a Mariei din Evanghelia după Luca (Luca 1,46-55), care exprimă recunoștința și adorarea Mariei față de Dumnezeu. În forma sa, „Magnificat” se caracterizează printr-o mare diversitate de teme muzicale și forme, fiind împărțit în mai multe părți, inclusiv patru secțiuni adăugate care reflectă tema Crăciunului. Aceste părți suplimentare completează și îmbogățesc mesajul tradițional al „Magnificat”-ului, aducând o atmosferă de sărbătoare, perfectă pentru perioada de Crăciun.
„Cea de-a șasea cantată” face parte din celebrul „Oratoriu de Crăciun” al lui Johann Sebastian Bach și este, de asemenea, ultima lucrare din acest ciclu monumental. Compozitorul a scris Oratoriul de Crăciun în 1734-1735, pentru a fi interpretat în timpul slujbelor de Crăciun la Biserica Sf. Tomas din Leipzig, unde Bach era muzicianul principal. Cea de-a șasea cantată este dedicată nașterii lui Iisus și pune în evidență vizita magilor din Orient. Muzical, lucrarea este plină de contrast între momentele dramatice, care descriu căutarea magilor și întâlnirea lor cu regele Irod, și momentele de liniște și reflecție din momentul în care aceștia ajung în staulul din Betleem. Bach folosește o orchestră bogată și un cor puternic pentru a reda aceste contraste, iar muzica sa redă în mod magistral emoțiile unei lumi în fața nașterii Mântuitorului.
Ambele lucrări sunt caracterizate printr-o diversitate sonoră impresionantă: contraste între putere și delicatețe, înălțime și adâncire, lumină și umbră, bogăție și sărăcie, dinamică și liniște.
Pe scenă vor fi patru soliști de excepție, binecunoscuți în Sibiu: Melinda Samson, Elisa Gunesch, Nicolae Simonov și Horatiu Coman, acompaniați de muzicieni ai Filarmonicii de Stat Sibiu și alți artiști invitați.
Biletul de intrare este de 40 lei pentru adulți, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc 20 de lei. Copii sub 6 ani au gratuitate. Biletele pot fi achiziţionate din chişocul aflat în Ferula Bisericii.