Concertul ”BaROCKIN Transylvania” a închis prima ediție a festivalului ”Musica Ricercata”

În perioada 16 – 19 iulie, Asociația Musica Ricercata a organizat la Sibiu o serie de evenimente dedicate manuscriselor muzicale ale compozitorilor din secolele XVII – XVIII, sub titulatura ”Musica Ricercata Festival Op. 1”.

Cele 6 evenimente incluse în programul manifestării au ținut capul de afiș al manifestărilor muzicale de gen din această perioadă. Festivalul s-a încheiat vineri, 19 iulie, odată cu concertul ”BaROCKIN Transylvania”.

Ropotele de aplauze ale celor aproape 300 de spectatori au răsunat vineri în incinta Bisericii Romano-Catolice din Sibiu, locul unde s-a desfășurat concertul extraordinar de închidere a festivalului ”Musica Ricercata Opus 1.” Intitulat BaROCKIN’ Transylvania, concertul a reunit sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea compoziții de Georg Philipp Telemann, Johan Sartorius Fiul, Michael Haydn, Carl Philipp Emanuel Bach, Anton Hubatschek și Wolfgang Amadeus Mozart.

Virtuozității demonstrate de cei 15 membri ai ansamblului Musica Ricercata i s-a adăugat și performanța vocală a sopranei Rodica Vică, cea care a dat glas, la propriu, partiturilor lui Johan Sartorius Fiul, Georg Philipp Telemann, Anton Hubatschek și W. A. Mozart. Dintre acestea, o arie compusă de  muzicianului ceh Anton Hubatscek și intitulată “Trauter schön am frühen Morgen (Die Fürstengrille)” a fost compusă la Sibiu în 1797. Fragmente din această operă au fost găsite în Arhivele Naționale din Sibiu și în Biblioteca Bisericii Evanghelice din Sibiu, transcrierea manuscriselor fiind realizată de către dirijorul și directorul artistic al ansamblului Musica Ricercata, Gabriel Bebeșelea. Structurat în două momente artistice, concertul „BaROCKIN’ Transylvania”,  este cel care dă și numele periplului pe care ansamblul Musica Ricercata îl desfășoară în alte trei orașe din Transilvania: Cluj Napoca, Brașov, Mediaș (22 iulie). Turneul BaROCKIN Transylvania – Musica Ricercata se va încheia cu un concert  la Ateneul Român pe 25 iulie.

Rodica Vică este una dintre cele mai apreciate soprane din România, iar pasiunea ei pentru muzica baroc i-a influențat întreaga traiectorie muzicală. Este câștigătoarea a numeroase concursuri interpretative  în țară și în străinătate, iar colaborările sale in lumea artelor spectacolului includ și momente realizate împreună cu regizorii Andrei Șerban sau Beatrice Rancea. Ea s-a stabilit în Viena și se află momentan într-un proces de mentorat profesional cu soprana Krassimira Stoyanova. Rodica Vica s-a alăturat ansamblului Musica Ricercata încă de la înființare.

Evenimentele de la Sibiu sunt cofinanțate și susținute de Primăria Municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) iar sponsorii principali sunt Romgaz și Borsec. Musica Ricercata lansează, cu acest prilej, un parteneriat valoros și unic cu European Union Youth Orchestra (EUYO), considerată a fi cea mai importantă orchestră de tineret la nivel mondial.

Proiectul este cofinanțat de Primăria Sibiu și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*