Concert în premieră pe strada Filarmonicii. Unii muzicieni au cântat, alţii au protestat

Pentru prima dată, protestul instrumentiştilor sindicalişti de la Filarmonica de Stat din Sibiu a fost însoţit de un concert surpriză, susţinut de artiştii care nu sunt membri de sindicat şi de care s-au bucurat spectatorii care au fost prezenţi joi seara, pe esplanada instituţiei, pe strada Cetăţii.

FOTO: Filarmonica Sibiu

În timp ce protestatarii ţineau în mâini coli de hârtie pe care erau scrise revendicările lor, în faţa lor au cântat mai mulţi artişti.

„Mai iese soarele şi pe strada noastră… De voie, de nevoie, am inaugurat sezonul evenimentelor în aer liber, pe esplanada Filarmonicii Sibiu, cu un concert surpriză (de criză ??). Mulţumim tuturor celor care s-au oprit o clipă sau mai multe, să trăiască emoţia muzicii alături de noi”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a Filarmonicii sibiene.

Purtătorul de cuvânt al Filarmonicii de Stat din Sibiu, Mihai Colibaba, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că, acest concert surpriză „a apărut la iniţativa unor colegi neafiliaţi sindicatului, care îşi doresc să-şi împlinească misiunea artistică şi responsabilitatea faţă de public”.

„După anularea concertului simfonic dedicat Zilei Italiei, din pricina sindicaliştilor care au împiedicat repetiţiile, solistul concertist Ştefan Cazacu şi foarte mulţi membri ai orchestrei au propus să ne revanşăm faţă de melomani şi invitaţi prin câteva momente muzicale. Cum de la ora 19,00 se anunţa o nouă grevă de avertisment orchestrată de SAIFS, singurul şi cel mai potrivit spaţiu la care ne-am gândit a fost esplanada Filarmonicii. Un spaţiu neconvenţional, unde spectatorii se găsesc la acelaşi nivel cu artiştii, la propriu, aşa că am dat startul evenimentelor muzicale în aer liber cu acest ‘concert de criză’. Nu era nimic planificat, însă deja se creiona o mică orchestră, un duo, un cvartet şi un cvintet, aşadar a rezultat un program frumos, pregătit în timp scurt, dar cu dăruire maximă şi respect pentru comunitate, iar până la urmă cu toţii ne bucurăm că am reuşit să oferim Sibiului aproape două ore de muzică”, a spus Mihai Colibaba.

Conflictul dintre sindicatul şi conducerea Filarmonicii de Stat este mai vechi. Sindicaliştii cer, printre altele, demisia managerului dirijor, Cristian Lupeş, în timp ce acesta susţine că sindicaliştii sabotează activitatea instituţiei, în condiţiile în care, de la începutul mandatului său, a crescut simţitor numărul de evenimente muzicale. AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura