Concert extraordinar al Orchestrei Române de Tineret la Sibiu

Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn Bartholdy, și Simfonia nr. 11 în sol minor „Anul 1905” de Dimitri Șostakovici sunt cele două lucrări din programul concertului pe care îl va susține la Sibiu Orchestra Română de Tineret.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Măcelaru, iar solist va fi Marc Bouchkov. Evenimentul va avea loc luni, 26 iunie, la Sala Thalia, cu începere de la ora 19.00.

Orchestra Română de Tineret – Bruxelles, 2016 / foto: Virgil Oprina

Născută la Sinaia, în vara lui 2008, Orchestra Română de Tineret s-a bucurat din start de pregătirea competentă şi exigentă a dirijorului Cristian Mandeal.  După concertele din cadrul Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii” (2008-2016), au venit imediat apariţiile de la Ateneul Român, ajungându-se la includerea ei pe afişul Festivalului Internaţional George Enescu, în anii 2011 şi 2013. În noiembrie 2011, Orchestra Română de Tineret a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), fiind invitată să susţină concerte la Paris şi Strasbourg, Berlin, în deschiderea Festivalului Internaţional Sergiu Celibidache, la Auditorium-ul Santa Cecilia din Roma şi la Festivalul de vară de la Ravello (Italia), Viena, Bruxelles, Istanbul, Aix-en-Provence, Milano, iar anul acesta, a triumfat deja la Paris, Geneva, Lyon, Lille și Rouen, alături de dirijorul și compozitorul de origine română Vladimir Cosma.

Orchestra Română de Tineret – Festivalul Enescu, 2015 / foto: Virgil Oprina

La pupitrul Orchestrei Române de Tineret au mai trecut şi alţi maeştri celebri: Horia Andreescu, Lawrence Foster, Kristjan Jarvi, iar printre soliştii acompaniaţi s-au numărat: Pinchas Zukerman, David Garett, Sarah Chang, Valentin Gheorghiu, Elisabeth Leonskaja, Liviu Prunaru, Marin Cazacu. Orchestra Română de Tineret este acum o nestemată a vieţii muzicale româneşti, şlefuită cu plăcere de dirijorul său permanent, Cristian Mandeal, şi îngrijită de părintele său spiritual, directorul Marin Cazacu.

Orchestra Română de Tineret – Festivalul Enescu, 2015 / foto: Virgil Oprina

Cristian Măcelaru este laureat al concursului de dirijat „Georg Solti”, ediţia 2014. În 2012 a obţinut „Sir Georg Solti Emerging Conductor Award”, iar în 2014 a fost desemnat „Solti Fellow”. La aniversarea centenarului Georg Solti, în 2012, dirijorul a debutat la Carnegie Hall într-un concert alături de Valery Gergiev. În stagiunea 2013-2014, a fost invitat să dirijeze Gothenburg Symphony, Orchestra Radio Bucureşti, Chicago Symphony Orchestra şi concertul de deschidere al festivalului Caramoor cu Orchestra din St. Luck şi solistul Joshua Bell. Cristian Măcelaru deţine funcţia de dirijor rezident la Philadelphia Orchestra şi pentru stagiunea 2014-2015 a avut pe agendă concerte cu Danish National Symphony Orchestra la Carnegie Hall şi, cu acelaşi ansamblu, un turneu în Danemarca, Germania şi SUA. A dirijat şi concertele ce se înscriu în cadrul evenimentelor aniversare dedicate compozitorilor Carl Nielsen şi Jean Sibelius.

Dezvoltarea artistică a lui Marc Bouchkov a fost marcată de numeroase premii internaționale. A câștigat Premiul I la concursul internațional de vioară “Henri Koch”, la concursul „European Young Concert Audition” și la „Queen Elizabeth Competition”. În 2013, a câștigat Premiul I la „Concursul Internațional de Muzică Montreal” și a fost numit câștigător al premiului „Stiftung Juventus”. În 2014, Marc Bouchkov a interpretat concertul inaugural al seriei „Essentials” a Royal Concertgebouw Orchestra. Din 2014, Bouchkov studiază cu Mihaela Martin în calitate de tânăr solist în cadrul unui curs post-universitar la Academia Kronberg. Artistul deține o vioară Jean Baptiste Vuillaume, din Paris, anul 1865.

Duminică, 25 iunie, la Biserica Evanghelică din Piața Huet, tot în cadrul proiectului ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane” va avea loc un recital de trompetă cu orgă susținut de John McElroy (trompetă / SUA), Alexandru Szasz (trompetă / SUA) și Teodora Mitze-Cîrciumaru (orgă). În program sunt incluse compoziții semnate de G.P. Telemann, J. S. Bach, J. P. Loeillet, D. Buxtehude, J. C. Pezel și G.F. Handel.

Biletele pentru aceste evenimente se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, de luni până joi, în intervalul orar 12-16, sau în seara concertului, la intrarea în sală.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*