Concert cu sala plină la Biblioteca ASTRA

Aseară, a avut loc treilea eveniment din Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA din acest sezon. Concertul susţinut de The GRAM Quartet s-a bucurat de un mare succes, sala festivă a bibliotecii fiind, şi de această dată, arhiplină.

Publicul a aplaudat îndelung prestaţia tinerilor interpreţi, iar finalul concertului a fost marcat de invitaţia la degustare de vinuri făcută de Senator Wine, ocazie cu care a putut fi revizitată expoziţia tematică pregătită de gazde despre istoria jazz-ului.

The GRAM Quartet este o trupă tânără, cu un înalt potenţial artistic. Toţi membrii formaţiei au participat de-a lungul timpului la numeroase concursuri şi au susţinut concerte alături de nume cunoscute ale jazzului românesc de astăzi. În această seară unică dedicată jazzului interbelic, cei patru membri, studenţi la Conservator, prieteni şi pasionaţi de jazz, au dovedit încă o dată că alchimia muzicii poate deveni povestea muzicală a unui cvartet. O poveste care a uimit prin inspiraţia muzicală sinceră a celor care au spus-o interpretând admirabil standarde bine-cunoscute din repertoriul de jazz. A Night în Tunisia (Miles Davis), Footprints (Wayne Shorter), Billy Bounce (Charlie Parker), Cantaloupe Island (Herbie Hancock) au fost printre piesele apreciate şi intens aplaudate de către publicul prezent.

Gabriel Matei (tobe), spirit inovativ, a susţinut cu mult talent celelalte instrumente, inserând pasaje de mare virtuozitate în interpretarea pieselor propuse. Răzvan Trifan (saxofon) a fost inegalabil în abordarea romantică, profundă şi reflexivă a instrumentului pe care îl studiază de la 16 ani, alături de pianistul Andrei Petrache, pentru care se pare că muzica este un mod de a trăi viaţa. Şi nu în ultimul rând, contrabasistul Gabriel Matei a fost remarcabil prin acordurile ludice, vesele şi ample ale unui instrument care a inspirat de-a lungul timpului marile formaţii de jazz.

„Sibiul nu se dezminte! Participarea spectatorilor în număr atât de mare în seara asta ne dovedeşte, o dată în plus, pasiunea sibienilor pentru muzica de calitate şi, în special, pentru jazz. Sala Festivă a fost neîncăpătoare pentru publicul sosit la eveniment, iar atmosfera a fost pe măsura muzicii interpretate. Ne bucurăm nespus să vedem atât de multă lume încântată să participe la evenimentele muzicale organizate de UCIMR, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu. Dorim să mulţumim, pe această cale, Consiliului Judeţean Sibiu pentru sprijinul acordat în demersurile noastre în spaţiul cultural sibian”, declară organizatorii la mijlocul celei de-a treia ediţii a Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA.

Cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a adus în atenţia publicului o expoziţie a cărei temă a fost inspirată de repertoriul The GRAM Quartet. Iubitorii de jazz au descoperit cu mare plăcere titlurile unor piese interpretate în concert aflate printre materialele expuse la Sala Festivă a Bibliotecii, parte din colecţia Compartimentului ARTE. Discuri de vinyl, CD-uri, DVD-uri, cărţi despre jazz şi nume reprezentative ale genului au fost admirate de către cei prezenţi, publicul larg şi, în egală măsură, de către muzicieni. Expoziţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, inspirate de concertele Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA adaugă evenimentelor o nuanţă vintage, invitând publicul să reflecteze asupra conexiunilor dintre muzică şi lectură.

Următorul eveniment al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA va avea loc luni, 4 martie 2019, de la ora 19:00, şi se va intitula „Geometrii acustice din Sud”. Prin acest concert, susţinut la venirea primăverii, organizatorii propun o incursiune acustică inspirată de exotismul teritoriilor marine prin programul abordat de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciaţi virtuozi ai chitarei clasice din România. Alături de Costin Soare vor mai concerta la chitară două tinere promiţătoare talente, Ioan Bănescu şi Mihai Petre, care vor veni în faţa publicului în formulă de duo. Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa bjastra2@gmail.com.

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunităţi la tine acasă” derulat de UCIMR şi dedicat tinerilor muzicieni excepţionali, program prin care artiştii găsesc oportunităţi reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.
Parteneri: Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura