Concert cu casa închisă. Ansamblul L’Arpeggiata și contratenorul Philippe Jaroussky deschid Festivalul Enescu, la  Sibiu

Unul dintre cele  mai renumite ansambluri  din lume – L’Arpeggiata, alături de contratenorul Philippe Jaroussky, vor concerta diseară, în premieră la Sibiu, în cadrul Festivalului George Enescu.

L’Arpeggiata / foto: Marco Borggreve

Concertul va avea  loc cu casa închisă, la Biserica Evanghelică, din Piața Huet, de la ora  20.30.

Pentru o bună organizare, spectatorii sunt rugați să vină cu cel puțin 30 de minute înainte; accesul în sală nu va mai fi permis după începerea concertului.

Ansamblul L’Arpeggiata a fost fondat în anul 2000, de Christina Pluhar, care este și directorul artistic al grupului. Ea şi-a descoperit, în urma studiilor de chitară clasică la Universitatea din Graz, oraşul său natal, afinitatea pentru muzica baroc şi cea renascentistă. Repertoriul Christinei Pluhar include muzică barocă şi renascentistă pentru lăută, chitară, archlute, teorbă şi harpă, unde excelează în calitate de solist. În 2012, L’Arpeggiata a devenit primul ansamblu de muzică barocă căruia i-a fost acordată rezidenţa artistică la Carnegie Hall.

Contratenorul Philippe Jaroussky s-a impus deja drept unul dintre interpreţii vocali majori ai lumii muzicale internationale. Tehnica sa vocală impresionantă îi permite atingerea celor mai îndrăzneţe nuanţe și coloraturi. Are un repertoriu baroc extrem de vast, de la rafinamentul italian specific în Seicento cu Monteverdi, Sances şi Rossi, până la strălucirea muzicală specifică lui Handel sau Vivaldi – ultimul fiind compozitorul cel mai interpretat de către Jaroussky în ultimii ani. Recent, Philippe Jaroussky a decis asumarea unui repertoriu foarte diferit, conținând atât muzică modernă, cât şi contemporană, alături de pianistul francez Jerôme Ducros.

L’Arpeggiata / foto: Michael Uneffer

Bilete disponibile pentru încă trei recitaluri

Începutul săptămânii viitoare aduce la Sibiu încă două evenimente din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Luni, 11 septembrie, Cvartetul Diotima va susține un recital la Sala Festivă a Bibliotecii Astra, de la ora 19.00. Aflați pentru prima dată la Sibiu, cei patru muzicieni ai Cvartetul Diotima vor surprinde publicul datorită stilului unic de a aborda atât lucrări ale compozitorilor consacrați precum Bartók, Debussy, Ravel sau Onslow, cât și a apropierii față de lucrările moderne și contemporane. În cadrul recitalului de la Sibiu au inclus și compoziția lui George Enescu – Cvartetul nr. 2 în Sol major, op. 22, nr. 2.

Marți, 12 septembrie, la Sala Thalia, pianista Victoria Vassilenko, câștigătoarea Premiului I al secțiunii Pian a Concursului Internațional „George Enescu” 2016,  va susține un recital pentru melomanii sibieni și nu numai. Presa a scris despre ea că este prima bulgăroaică ajunsă în finala secțiunii de Pian a prestigiosului concurs și care a și reușit să câștige primul loc. A  primit mai multe premii, atât în țara ei natală, cât și în Italia, Grecia, Republica Cehă, Anglia. A susținut recitaluri în Viena și New York. În iulie 2009, a luat parte la festivalul de muzică de cameră “Musica Mundi” Bruxelles, unde a fost aleasă solista orchestrei “Musica Mundi” condusă de Maxim Vengerov.

Tot la Sala Thalia, în 18 septembrie, de la ora 19.00, violonistul Erzhan Kulibaev, și el laureat al Concursului Internațional „George Enescu” 2016, va susține un recital acompaniat de pianistul Vag Papian.

Ultimul recital și cel mai așteptat, care va și încheia seria evenimentelor muzicale marca „Enescu” la Sibiu, va fi concertul marelui violinist Maxim Vengerov. Acesta va avea loc la Sala Thalia, în 22 septembrie, de la ora 19.00, tot cu casa închisă, după ce toate biletele au fost epuizate.

Mai sunt bilete disponibile pentru  trei recitaluri (11 septembrie – Cvartetul Diotima, 12 septembrie – pianista Victoria Vassilenko și 18 septembrie – violonistul Erzhan Kulibaev ). Acestea pot fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro și din magazinele partenere Vodafone, Diverta și Librăriile Humanitas. De asemenea, organizatorii au pus în vânzare și bilete speciale la prețul de 15 lei, pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Acestea pot fi cumpărate de la Librăria Habitus, Piața Mică, nr. 4.

Organizatorii au anunțat că nu va mai fi permis accesul în sală după începerea concertelor. Spectatorii sunt rugați să vină mai devreme, accesul în sală fiind permis cu 45 de minute înainte de ora înscrisă pe bilet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*