Pentru a treia oară în turneu, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Rute Muzicale propune, vineri, 30 iunie, la ora 19.00, un eveniment muzical de excepție, care aduce laolaltă muzica, literatura și arta vizuală.
Cvintetul Die Forrelle (Păstrăvul) de Franz Schubert, inspirat de versurile poetului german Christian Friedrich Daniel Schubart, este unul dintre cele mai frumoase opusuri ale muzicii clasice, o compoziție cu un caracter mai puțin convențional, de o expresivitate debordantă, care reflectă spiritul inovator schubertian.
Tinerii muzicieni Cristiana Mihart – pian, Valentin Șerban – vioară, Theodor Andreescu – violă, Mihail Grigore – violoncel și Victor Savca – contrabas propun o călătorie sonoră care surprinde suflul organic și prospețimea naturii, într-o abordare interpretativă exuberantă, pornind de la muzica plină de surprize, cu licăriri de sunete neașteptate, compusă cu măiestrie de Franz Schubert. În acord cu acestea, Iulian Sidorencu, grafician, propune șase lucrări de manipulare fotografică, în care fantasticul devine real și ideal.
Turneul se desfășoară în următoarele orașe din țară:
- București, 28 iunie 2017, Palatul Șuțu
- Sibiu, 30 iunie 2017, Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu
- Tulcea, 2 iulie 2017, Centrul Cultural „Jean Bart”
- București, 6 iulie 2017, Palatul Brâncovenesc Mogoșoaia.
Pianista Cristiana Mihart este absolventă a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” la clasa prof. dr. Ligia Pop și a ciclurilor de Licență și Master în interpretare din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Sandu Sandrin (pian), prof. univ. dr. Verona Maier (muzică de cameră) și prof. univ. dr. Steluţa Radu (acompaniament).
Între anii 2007 – 2010 studiază la Conservatoire Royal de Musique din Bruxelles, Belgia, avându-l ca mentor pe Jean-Claude Vanden Eynden. La formarea sa pianistică se adaugă cursuri de măiestrie alături de pianiști de renume ca: Brigitte Engerer (în cadrul „Académie Internationale d’Eté de Nice”- Franţa), Eric Heidsieck (la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles – Belgia), Dmitri Bashkirov, Peter Lang, Diana Ketler și Dominique Merlet (în cadrul Academiei Internaționale de vară a Universității „Mozarteum” din Salzburg – Austria şi al Académie de Musique de Villecroze – Franţa).
Printre premiile obținute se numără Premiul I la Concursul Internațional de pian „Maryse Cheylan” Hyères, Franţa, 1998, Premiul I la Olimpiadele Naţionale de Muzică din 2005 și 2007, Premiul I la Concursul Național de Interpretare „Mihail Jora” în 2005, Premiul al III-lea la Concursul internațional „Concertino Praga” – 2007, Premiul I „Excellentia” la Concursul Internațional de pian “Excellentia” , Bruxelles, Belgia – 2008, Premiul al II – lea la Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi”, București – 2016. Susţine numeroase concerte cu orchestra în București (pe scena Ateneului Român, în Sala „Enescu” a Universității Naționale de Muzică și la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne), precum și recitaluri în cele mai importante centre culturale din București și din țară.
În străinătate concertează în Cehia – în cadrul turneului „South Bohemian Festival Concertino Praga”, Belgia – recitaluri la Maison de la Musique „Musée Danieli”, Maison Communale de Watermael-Boitsfort şi pe scena Conservatorului Regal din Bruxelles, în Franța – în cadrul Festivalului Internațional „Pablo Casals” de la Prades, Austria – Sala Vieneză a Stiftung Mozarteum, Salzburg și Italia – Palazzo Ricci din orașul Montepulciano.
În domeniul muzicii de cameră, beneficiază de bursa programului – workshop de muzică de cameră „SoNoRo – Interferențe”, fiind invitată de asemenea în cadrul Festivalului Internațional de muzică de cameră „SoNoRo – New Worlds” (2011) şi „SoNoRo – Up” (2013), concertând alături de artiști consacrați ca Boris Brovtsyn (vioară), Corinne Chapelle (vioară), Răzvan Popovici (violă) sau Bjorg Lewis (violoncel). De asemenea, realizează înregistrări pentru Radiodifuziunea Română, în Studioul „Mihail Jora”, cu lucrări de Mozart, Brahms, Prokofiev şi Martinu.
Valentin Șerban s-a născut la Brașov, a început studiul viorii la șapte ani, în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” unde a și absolvit. A aprofundat studiul viorii cu profesori de renume precum: Ștefan Gheorghiu, Daniel Podlovski, Valeriu Rogacev și Ilarion Ionescu-Galați, dar și la numeroase masterclass-uri susținute de: Ivry Gitlis, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Alexandru Tomescu, Silvia Marcovici, Mihai Craioveanu etc.
A absolvit Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, continuând studiile la Universitatea de Muzică din Graz (Austria), la clasa violonistei Silvia Marcovici.
Palmaresul său competițional cuprinde numeroase premii: 6 premii I obținute la Olimpiadele Naționale de interpretare Instrumentală, Premiul I la Concursul Internațional „Ștefan Ruha”, Premiul I la Concursul Internațional ”Remember Enescu”, Premiul al II-lea la Concursul Internațional „Andrea Postachini” (Italia), Premiul al II-lea la Concursul Național „Mihail Jora”.
Valentin Șerban a concertat alături de orchestrele filarmonicilor din Brașov, București, Odorheiu Secuiesc, Satu-Mare, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Botoșani, Gyor – Ungaria, Graz – Austria, Copenhaga – Danemarca. În prezent, Valentin Șerban este concertmaestru al orchestrei Operei Comice din București.
Theodor Antoniu Andreescu studiază vioara la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, este violist al Orchestrei Naționale Radio și membru fondator al Proiectului Cultural „Rute Muzicale”. Este membru al Orchestrei Uniunii Europene de Tineret (EUYO), membru al Orchestrei Române de Tineret, colaborator al Cameratei Regale Române și colaborator al Orchestrei Aalborg Symphoniorkest, din Danemarca. A început să studieze singur viola, în anul I de facultate, perfecţionându-se ulterior sub îndrumarea maeştrilor Marius Ungureanu, Sophia Reuter, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Roger Benedict, dr. Peter Stark şi Ken Haiki. A abordat muzica clasică, stilul baroc și contemporan, promovând în demersurile sale tineri compozitori români. A fost invitat să susțină o audiție la Academia Orchestrei Berliner Philarmoniker din Germania. A participat la masterclassuri şi festivaluri precum SoNoRo, RaDiRo, Young Euro Classic (Germania), Robecco Summer Night (Olanda), Graffeneg (Austria), Bolzano Festival (Italia), Edinburgh International Festival (Marea Britanie), Stresa Festival (Italia), Ravello Festival (Italia), Chopin and his Europe (Polonia), Festival Ljubljana (Slovenia).
Mihail Grigore s-a născut la Buzău și a început studiul violoncelului la vârsta de 11 ani sub îndrumarea Prof. Maria Coteanu. După terminarea liceului, a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea Profesorilor Aurel Niculescu, Răzvan Suma, Bogdan Popa și Marin Cazacu. Începând din anul 2010, colaborează cu numeroase orchestre: IYSO Bremen, Filarmonica „George Enescu” din București, Orchestra Națională Radio, Camerata Regală, Orchestra Simfonică București, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica Oltenia din Craiova, etc. Din anul 2014 este membru al Orchestrei Române de Tineret și al ansamblului Violoncellissimo, alături de care susține concerte în țară și în străinătate, fiind, de asemenea, membru cofondator al proiectului cultural „Rute Muzicale”. Pe Mihail Grigore îl puteți vedea și pe scene ale festivalurilor de jazz și blues, atât în concerte a capella, alături de Blue Noise, cât și în concerte în aer liber, alături de Zoli Toth Project.
Victor Savca s-a născut pe 10 septembrie 1989, în Rezina, oraș situat pe malul Nistrului, în Republica Moldova. Până la vârsta de 16 ani a studiat acordeonul, primind primele lecții de muzică de la părinții lui. A început să studieze contrabasul de la vârsta de 16 ani cu prof. Valentin Todorov, în Chișinău, urmând să își desăvârșească educația prin studiile de licență și master, în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. Stefan Thomasz. În prezent este colaborator permanent al Filarmonicii „George Enescu”, șef de partidă al Orchestrei Române de Tineret și membru fondator al trupei de muzica pop rock „Camera 107″.