Comunitatea de Practici din România s-a reunit în cadrul proiectului Orizont Europa „Strengthening Farm Health and Safety Knowledge and Innovation Systems” – SafeHabitus și a organizat cel de-al patrulea atelier de lucru în luna decembrie 2024.
Evenimentul a fost găzduit la Ferma Didactică Rusciori a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și a facilitat o serie de activități centrate asupra sănătății și siguranței în munca agricolă din România.
Agenda de lucru a inclus lucrări interactive dedicate evaluării sistemului de guvernanță relevant pentru înțelegerea condițiilor de muncă și a riscurilor pentru sănătatea și siguranța muncitorilor agricoli, o prezentare despre munca copiilor în ferme susținută de prof. univ. dr. habil. Mirela Stanciu, precum și o activitate formativă în sfera provocărilor securității și sănătății în munca din IMM-urile din agricultură coordonată de ș.l. dr. ing. George Cătălin Crișan.
În directă legătură cu specificul regional, din partea Grupului de Acțiune Locală – Mărginimea, manager Marina Bogdan a contribuit la lucrări cu prezentarea unor elemente de siguranță în activitățile de oierit implicate pentru producerea brânzei de munte.
Complementaritatea activităților desfășurate a oferit un cadru fertil pentru discutarea unor perspective variate în relație cu tema sănătății și siguranței în munca agricolă.
Întâlnirea a consolidat colaborarea instituțională în scopuri de cercetare și inovație socială între Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și administrațiile locale din Miercurea Sibiului, Tilișca și Șura Mică, Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie Cristian – Sibiu, asociații ale fermierilor și alți actori interesați de condițiile de muncă și politicile din acest domeniu de activitate.
Rezultatele obținute în seria de ateliere de lucru ale Comunităților de Practici SafeHabitus
organizate în 11 state europene au rolul de a fundamenta analize care vor fi incluse în agenda forumurilor naționale și europene de politici de sănătate și siguranță în munca agricolă.