Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță concertele celei de-a doua ediții a proiectului Rezidența Transilvanica 2.0. Acesta continuă să pună în valoare patrimoniul săsesc din sudul Transilvaniei prin artă și tehnologie.
FOTO: UCIMR
Inspirați de bisericile fortificate din Mediaș și Axente Sever, doi compozitori au sintetizat experiențele lor prin note muzicale.
Astfel, pentru al doilea an consecutiv, „Rezidența Transilvanica” își propune să promoveze biserici fortificate transilvănene cu ajutorul muzicii și al noilor tehnologii, pe parcursul unui traseu cultural de străbătut imaginar – în sala de concert, virtual – în mediul online sau fizic – la pas, într-un itinerar plin de farmecul unei drumeții cu popasuri artistice.
În această vară, compozitorii Paul Scully (Irlanda) și Alexandru Anastasiu (România) au fost invitați să viziteze Transilvania în căutarea de noi surse de inspirație. După un timp petrecut în Mediaș și în Axente Sever – așezări ce adăpostesc vechi biserici fortificate – în care au descoperit poveștile celor două edificii cu ajutorul ghidului cultural Ioana Pătrășcoiu, au sintetizat toată această experiență în două noi creații muzicale pentru un instrument solist și ansamblul de percuție ICon Arts.
Concertele în primă audiție vor avea loc în această toamnă, ulterior fiind integrate într-un traseu cultural-turistic în care se regăsesc încă șase biserici-cetate – Richiș, Biertan, Copșa Mare, Cloașterf, Valea Viilor, Cund – așezate pe harta muzicală cu prilejul primei ediții a „Rezidenței Transilvanica”, derulată în 2022.
Astfel, fiecare piesă constituie o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”, iar noile compoziții vor putea fi ascultate în incinta fiecărei biserici fortificate pe telefonul mobil, prin scanarea codului QR afișat pe panoul informativ, ori vizionate online, în contextul materialelor audio-video realizate de fotograful documentarist Mihai Benea.
Primul concert va avea loc Biserica Fortificată din Axente Sever pe data de 22 octombrie de la orele 18:00, iar cel de-al doilea recital va avea loc la Biserica Fortificată Sfânta Margareta din Mediaș pe data de 23 octombrie de la orele 18:00.
Protagoniștii celor două evenimente sunt interpreții Ansamblului de percuție ICon Arts, alături de soliștii Oana Silișteanu – flaut, Ciprian Dancu – clarinet, Ladislau Csendeș – vioară, Giang Thu Nguyen – violoncel și Alexandru Anastasiu – vibrafon și coordonator al ansamblului.
Programul cuprinde atât cele două noi compoziții, lucrarea „Mediaș”, compusă de Paul Scully și lucrarea „Axente Sever”, compusă de Alexandru Anastasiu, dar și câteva dintre partiturile scrise pentru ediția precentă a Rezidenței Transilvanica: „Biertan”, compozitor Thomas Vieira; „Valea Viilor”, compozitoare Diana Gheorghiu; „Mălâncrav” și „Selig sind”, compozitor Sebastian Androne.
Despre Alexandru Anastasiu
Alexandru Anastasiu este un virtuoz percuționist și compozitor de jazz și muzică clasică, ce și-a demonstrat talentul de excepție în numeroase concerte pe scene importante din România și din străinătate.
A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București și și-a perfecționat tehnica de percuție la prestigioasa Academie Mozarteum din Salzburg. Deși poate interpreta la mai multe instrumente de percuție, Alexandru Anastasiu este atras cu precădere de vibrafon, instrument căruia i s-a dedicat întru totul în ultimii 15 ani de activitate.
În prezent, este membru al Orchestrei Naționale Radio și cadru didactic în cadrul Universității de Muzică „Transilvania” din Brașov.
Despre Paul Scully
Paul Scully este un tânăr compozitor irlandez, recent selectat în programul de burse al Centrului Irlandez de Muzică Contemporană / CMC – Contemporary Music Centre Dublin. A studiat la Trinity College Dublin, obținându-și diploma de licență în muzică în 2016, iar în 2021 a absolvit programul de studii aprofundate în Managementul evenimentelor culturale, la Institutul de Artă, Design și Tehnologie din Dún Laoghaire.
Lucrările sale folosesc adesea atât instrumente acustice, cât și electronice, iar în ultimii ani preocupările sale creative s-au extins pentru a include elemente de teatru și performance art, inclusiv video și lumini, precum și elemente gestuale și actorie. Rezidența Transilvanica 2.0 este un proiectul organizat de Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Parohia Evanghelică C.A. Mediaș, Turist în Transilvania, CMC – Contemporary Music Centre, Dublin, și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.