Comori istorice la Rășinari, expuse publicului

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu duce la Rășinari o expoziție spectaculoasă care prezintă documente istorice de mare valoare, inclusiv manuscrise necunoscute ale filozofului Emil Cioran și adeziuni originale la Marea Unire semnate de localnici.

Foto: Biblioteca Astra Sibiu

 

Proiectul expozițional ASTRA 160 inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va fi prezentat publicului în cadrul Festivalului „Tradiții și obiceiuri străbune. Fiii Satului Rășinari”.
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, la ora 15:00, în Primăria Rășinari (str. Octavian Goga, nr. 1520), cu prilejul deschiderii oficiale a manifestării. Tot în cadrul evenimentului va fi lansat albumul expoziției, volum care ilustrează istoria și moștenirea culturală ale uneia dintre cele mai vechi biclioteci publice din România.

Foto: Biblioteca Astra Sibiu

Expoziția ASTRA 160 este o inițiativă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu prilejuită de împlinirea, în anul 2021, a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și a Bibliotecii acesteia. Prin intermediul documentelor, imaginilor și informațiilor prezentate, este adusă în atenția publicului contribuția marilor personalități astriste care au militat pentru dezvoltarea culturală a spațiului transilvănean și emanciparea socială a românilor.
Expoziția valorifică fondul documentar păstrat în Colecțiile Speciale ale bibliotecii publice sibiene, evidențiind o serie de documente cu valoare de patrminoniu.

Foto: Biblioteca Astra Sibiu

Vor fi expuse numeroase elemente originale care ilustrează momente semnificative din istoria Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii acesteia: documente legate de istoria culturală a localității Rășinari, manuscrise semnate de Emil Cioran, adeziuni la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 ale locuitorilor din Rășinari, cărți românești vechi care au aparținut unor locuitori (sec. XVIII-XIX), piese de iconografie (cărți poștale și fotografii).
Expoziția este coordonată de Serviciul Cercetare Științifică din cadrul bibliotecii, prezentări publice fiind organizate anterior la Muzeul Național Cotroceni, la Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” din Vâlcea și la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Foto: Biblioteca Astra Sibiu

În perioada următoare, expoziția va fi itinerată și în alte localități din județ, pentru a face cunoscute publicului istoria și patrimoniul Bibliotecii Centrale a Asociațiunii.
Expoziția ASTRA 160, organizată în cadrul Primăriei Comunei Rășinari, este deschisă publicului, în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie 2024, în timpul programului de funcționare al instituției.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*