Comisia Europeană propune suspendarea parțială a plăților din PNRR. Termen de șase luni pentru îndeplinirea jaloanelor restante

Comisia Europeană a propus, marți, suspendarea parțială a plăților din cea de-a treia cerere de plată a României prin PNRR, în condițiile în care șase jaloane nu au fost îndeplinite, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: pexels.com

Comisia Europeană (CE) a aprobat, marţi, o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României, în valoare de 2 miliarde de euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). În același timp, România riscă să piardă bani din PNRR din cauza neîndeplinirii jaloanelor asumate.

România riscă suspendarea parțială a banilor europeni

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane din PNRR, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.

În acest context, Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţii în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR.

„Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, potrivit informării publicate de CE.

Cea de-a treia cerere de plată include 37 de reforme și 17 investiții în domenii precum: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor.

Termen de șase luni pentru atingerea obiectivelor asumate

Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor şi ţintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic şi financiar (CEF), care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a emite un aviz.

În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiţii şi de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziţie o lună pentru a-i transmite Comisiei observaţiile sale.

„În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.

În cazul în care, în urma observaţiilor transmise de România, Comisia îşi confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată”, potrivit Comisiei Europene.

Din momentul respectiv, România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârşitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*