Mai bine de 50 de elevi din ciclul primar de la Școala Gimnazială din Ruja au avut parte, azi, de o experiență inedită. Au colindat în Biserica Evanghelică Fortificată, monumentul emblemă a satului, renovat de curând printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. Au fost primii copii care au vestit Nașterea Domnului în acest lăcaș de cult, după zeci de ani de pauză.
(Dan GREAVU)
Însoțiți de doamnele învățătoare Teodora Ștefania LINUL, Silvia REBEGEL, Dana DRĂGOIU, Liana Cătălina POPOVICI și Andra Persila SASU, copiii au vestit Nașterea Domnului printr-un frumos concert de colinde, care se dorește a deveni tradiție în sat înainte de Crăciun. Cei mai mulți dintre elevi s-au aflat la prima vizită în cel mai impresionant edificiu din sat, acțiunea având drept scop și descoperirea istoriei și a bogăției culturale unice de care dispune localitatea. Le-au fost gazde soții Daniel și Ana Andree, Daniel fiind curatorul bisericii din Ruja.
Este o premieră pentru Biserica Evanghelică Fortificată din Ruja, populată odinioară de sași. Potrivit obiceiului, în această perioadă, aici se interpretau cântece tradiționale străvechi, cu recuzita corală și instrumentală a bisericii, în cadrul slujbelor speciale de Crăciun. Cel mai vestit cântec e „O, Tannenbaum“, binecunoscut azi în întreaga lume.
foto: Mesagerul de SibiuReamintim, în urmă cu 2 ani, Biserica Evanghelică din Ruja a îmbrăcat straie noi, după finalizarea proiectului „Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Ruja“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și implementat de către Parohia Evanghelică Ruja. Acțiunea de azi se încadrează în planul de marketing ce vizează acțiuni socio-culturale menite să consacre obiectivul de patrimoniu ca centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori.
foto: Mesagerul de SibiuBiserica cetate din Ruja (sat aparținător orașului Agnita) poartă hramul Sfintei Magdalena și a fost construită la începutul secolului al XV-lea, ca biserică sală, cu un corp dreptunghiular și o absidă pentagonală. La începutul secolului al XVI-lea, biserica a fost fortificată: pereții de sus au fost prevăzuți cu metereze, corul a fost reamenajat, s-a adăugat și turnul clopotniță din vest, iar în jurul bisericii a fost ridicat un zid de fortificație cu turnuri. În secolul al XIX-lea, zidul de fortificație s-a darâmat. În prezent, în clopotniță, pe lângă celelalte clopote, mai există unul, care datează din anul 1500.