Timp de două săptămâni, Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” din Sibiu va fi gazda unui grup de două cadre didactice și 15 eleve de la profilul SAPAT, de la Liceul Agricol Les Vergers (Dol-de-Bretagne, Franța) în cadrul unui proiect de mobilitate și formare profesională prin programul Erasmus+.
Elevii francezi își vor desfășura stagiul profesional sub îndrumarea a 21 de cadre de la patru unități de învățământ din Sibiu, cu acordul IȘJ Sibiu, după cum urmează: Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 și Creșa nr. 4 – dir. prof. Rodica Șandru, Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” – dir. prof. Darius Mara și Liceul Teoretic „C. Noica” – dir. prof. Mihai Ordean. Monitorizarea elevilor va fi făcută zilnic de responsabilii de practică de la liceul francez, Mme Marie-Gwenaelle Bobon și Mme Jocelyne Liar, sprijinite de echipa de proiect a Colegiului Agricol „D.P. Barcianu”: dir. prof. Viorel Muguraș Popescu, prof. Minodora Beza (referent), prof. Mihaela Popoviciu, prof. Lavinia Stanciu, prof. Vlad Tănase.
Obiectivele stagiului răspund cerințelor filierei „Service a la personne et au territoire”, la care se adaugă promovarea limbii și culturii franceze, precum și descoperirea stilului de viață românesc.
În primele zile de stagiu, elevii francezi vor fi însoțiți și de elevii înscriși în programul SNAC ca și voluntari ai liceului agricol sibian.
„Elevii noștri vor avea șansa să descopere o nouă meserie („aide-soignant”) și să comunice în limba franceză, îmbunătățindu-și în acest fel nivelul de înțelegere și exprimare într-o limbă europeană în vederea obținerii unui atestat lingvistic (la examenul de bacalaureat sau DELF) și a integrării pe piața muncii după absolvirea liceului.
În 1 aprilie, la ora 13, va avea loc, la Teatrul Gong, festivalul „Chants, sons sur scene…”, organizat de CNGL și Lectoratul francez al ULBS, unde invitați de onoare vor fi micuții pregătiți de elevii celor două licee agricole. Însoțiți de cadrele didactice și de părinți, copiii vor interpreta cântece în limba franceză, învățate în timpul stagiului.
Mulțumim pe aceasta cale d-lui inspector general, prof. dr. Ștefan Firu, și doamnelor inspectoare prof. Anca Voineag, insp. prof. Delia Stoicescu, insp. prof. Diana Bucuță, insp. prof. Mariana Ciovică”, spune Minodora Beza, referent proiect.
În afara programului pe care elevele din Franța îl vor desfășura în creșă, grădiniță și școli, ele vor participa la ateliere de gastronomie și ateliere de creație alături de elevii sibieni, sub îndrumarea unor cadre didactice de la CADPB (Ioana Vidrighin, Livia Potra, Delia Brot).
Vor urma vizite, împreună cu familiile-gazdă, la Asociația de Prietenie „Ile-et-Vilaine” Sibiu, la Căminul pentru persoane vârstnice de la Slimnic, la lacurile sărate de la Ocna Sibiului și la Salina Turda.
Programul de stagiu se va finaliza cu o masă rotundă în care toate persoanele implicate vor concluziona beneficiile proiectului, o noutate în județul nostru, precum și posibilitatea de a continua parteneriatul cu liceul agricol din Dol-de-Bretagne. La finalul dezbaterilor, cei prezenți se vor bucura de un program folcloric oferit în premieră de Ansamblul „Cântec și joc transilvan”, format din elevii CADPB, îndrumați de prof. M. Beza, C. Ciocăianu și V. Vasiu.
Dl. dir. Viorel Muguraș Popescu mulțumește omologului său francez, dir. Philippe Pinot, pentru deschiderea pe care a demonstrat-o din nou pentru desfășurarea unor relații de parteneriat complexe și de durată între Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” și Liceul Agricol Les Vergers.
Minodora BEZA,
coordonator programe și proiecte educative
la Colegiul Agricol „D.P. Barcianu”