Colecționarul Mauritius von Kimakowicz, omagiat la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu

Joi, 25 iulie, la orele 16.00, la Muzeul de Istorie Naturală, va avea loc evenimentul cultural intitulat „Mauritius von Kimakowicz (1849-1921) – colecționarul de istorie naturală“.

Anul acesta, Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu comemorează 170 de ani de la nașterea marelui naturalist sibian Mauritius Hieronymus von Kimakowicz-Winnicki (1849-1921).

În 1886, Mauritius von Kimakowicz devenea custodele Colecţiei Zoologice a Muzeului de Istorie Naturală înfiinţat de Societatea Ardeleană de Științele Naturii din Sibiu, cu excepţia colecţiei de Lepidoptere. Devenind custodele Colecţiei Zoologice a Muzeului, a inclus şi colecţia sa particulară în patrimoniul muzeului. În calitatea de custode al colecţiilor de zoologie ale Societăţii a lucrat în special la înnoirea şi mărirea colecţiilor: în anul 1899, a donat muzeului 300 piese aparţinând la 180 de specii de animale; a donat coleoptere din Transilvania; actuala colecție de Ortoptere a muzeului a fost iniţiată de Mauritius von Kimakowicz, care a donat 2.600 exemplare colectate din Transilvania; meritul alcătuirii colecţiei de Diptere revine aceluiaşi Kimakowicz, care a donat 600 specimene colectate din Transilvania şi Istria; a contribuit alături de A. v. Sachsenheim şi Dr. D. Czekelius la realizarea colecţiei de peşti din Marea Adriatică; este în mare măsură responsabil pentru numărul actual de amfibieni şi reptile prezente în patrimoniul muzeal; a realizat lucrări de taxidermie pentru colecţia Ornitologică a muzeului; a donat colecţiei de mamifere un craniu de elefant african şi un dinte de narval.

Activitatea sa publicistică în domeniul ştiinţelor naturii a fost caracterizată, în primii de ani, prin lucrări dedicate cercetărilor malacologice ce au fost publicate în revista Societăţii Ardelene Verhandlungen und Mitteilungen des Siebenbürgischen Vereins für Naturwissenschaften dar şi în jurnale din străinătate mai ales din Germania. Mauritius von Kimakowicz a fost membru corespondent al Societăţii de Cercetări ale Naturii Senkenberger din Frankfurt. A colaborat şi întreţinut corespondența cu numeroşi oameni de ştiinţă din ţară şi străinătate.

În 1907 a devenit custodele colecţiei arheologice a baronului Brukenthal şi trezorierul muzeului Brukenthal.

La momentul decesului, era, conform necrologului: directorul Muzeului de Istorie Naturală, directorul Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii din Sibiu, custodele colecţiei arheologice din cadrul Muzeului baronului Brukenthal.

Programul activităților comemorative desfășurate în onoarea lui Mauritius von Kimakowicz cuprinde prelegeri tematice, etalarea materialelor tip din colecția malacologică Kimakowicz și dezvelirea basoreliefului realizat de artistul mexican Carlos Marin.

Invitați de onoare vor fi Ioana Kirculescu von Kimakowicz, strănepoata lui Mauritius von Kimakowicz, și dr. Miklos Szekeres, renumit malacolog.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura