Colecție impresionantă de periodice. 24 ianuarie 1859 – Ziua Unirii Principatelor Române

24 ianuarie 1859 marchează un eveniment crucial în evoluția națiunii române. Unirea dintre Moldova și Țara Românească a fost posibilă datorită acțiunilor unor mari ideologi patrioți și a reprezentat primul pas înspre crearea României Mari.
FOTO: Biblioteca ASTRA Sibiu
„La împlinirea a 165 de ani de la acest eveniment avem nevoie, mai mult ca niciodată, de repere solide, de unitate și gândire vizionară. Celebrarea evenimentului din 24ianuarie 1859 ne obligă să ne reîntoarcem către noi înșine și să privim cu încredere spre viitor”, transmit cei de la Biblioteca ASTRA.
Biblioteca ASTRA Sibiu deține o colecție impresionantă de periodice, în paginile multora dintre acestea regăsindu-se materiale referitoare la Unirea de la 1859.
Sursa citată redă câteva rânduri din Revista enciclopedică populară „Albina” de la 1899:
„Atât scriitorii noștri cât și tinerii întorșĭ din străinătate propăvăduiaŭ unirea Românilor din cele douĕ principate, căcĭ, ḓiceau eĭ, e rușine să stăm despărțițĭ și să ne lăsăm de batjocura străinilor. Poetul Alexandri, cântà «Hora uniriĭ», să dăm mână cu mână ceĭ cu inimă română, 
     Еŭ ți-s frate, tu-mĭ eștĭ frate
     In noĭ doĭ un suflet bate, 
strigă Moldovénul către Muntean, și 
     Unde-s doĭ puterea cresce 
     Și dușmanul nu sporesce. 
Gândul uniriĭ principatelor prinse rădăcină în inima nóstră, și de-atuncĭ a tot crescut. 
(…) 
Adunarea Moldovenilor alege pe Cuza; câte-và ḓile în urmă, la 24 Ianuarie 1859 Alexandru Ión I Cuza a fost ales de domn și în Muntenia, și așà s’a împlinit visul ce de vécurĭ îl nutriaŭ Româniĭ. Sfîntă trebuĭe să fie acéstă ḓi pentru orĭ-се Român!” – scria George Coșbuc în Revista „Albina”, din 24 ianuarie 1899 (an II, no. 17, p. 514-525).
Acțiunile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*