Colecția de cărți descoperită într-o biserică din Mediaș, în atenția presei americane

Descoperirea de la Mediaș unde, în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta  Margareta au fost găsite peste 130 de volume tipărite ante 1470-1600 și zeci de manuscrise și documente originale, a ajuns în presa de peste ocean.

Mesagerul de Sibiu a scris despre această descoperire AICI.

Astfel, publicația americană Medievalists.net, sub titlul „Arhivă uitată de cărți medievale și manuscrise, descoperită într-o biserică românească”, relatează despre descoperirea inedită de la Mediaș.

„O echipă de cercetători din România a descoperit aproximativ 200 de cărți și manuscrise într-o biserică din Mediaș. Colecția include tipărituri și fragmente de manuscrise datate încă din secolul al IX-lea. Echipa de cercetători, condusă de Adinel C. Dincă de la Universitatea Babeș-Bolyai, a găsit comoara ascunsă în Turnul turnul Bisericii Sfânta Margareta din Mediaș, un oraș din centrul României” notează jurnaliștii americani.

„Biserica Sfânta Margareta, cunoscută și sub numele de Margarethenkirche, datează de la începutul secolului al XV-lea, și a fost fondată de către sașii transilvăneni, o comunitate germană care s-a stabilit în această zonă a României în evul mediu.

Colecția de cărți pare să fi fost depozitată în turnul bisericii pentru a o proteja în timpul Primului sau al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, profesorul Dincă crede că s-ar putea să fi fost plasată aici mult mai devreme. Într-un e-mail către Medievalists.net, el explică:

„ Când am găsit prima dată cărțile, am observat imediat dispunerea volumelor după o anumită tipologie istorică: biblii și texte biblice, patristică, teologie etc. Această ordine nu arată ca o improvizație și sugerează că ele au fost plasate acolo la o etapă anterioară de dezvoltare. În plus, marcajele mai vechi urmau (cu puține excepții) o ordine clară. Cărțile au făcut parte din patrimoniul bisericii și au fost păstrate în mare parte pentru valoarea lor intrinsecă” mai scriu cei de la Medievalists.net.

Sursa foto: Facebook Biblioteca Batthyaneum

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura