Activitatea artistică a baritonului Alexandru Chiriac s-a desfășurat pe scene din România, Austria, Germania, Italia, Letonia, Rusia, Croația, Spania, Grecia, SUA ș.a. Câștigător al premiului I, precum și al altor trei premii speciale, printre care și cel pentru „Cea mai bună voce verdiană” în cadrul „M.O.A. International Opera Academy Competition” (Montecatini Terme, Italia, 2019), al Premiului I la prima ediție a Concursului Internațional de Canto „L’assoluta Virginia Zeani” (Târgu Mureș, 2017), al Premiului I la cea de-a VII-a ediție a Concursului „Vox Artis” (Sibiu, 2015), al Premiului I la Concursul Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” (Slobozia, 2015) și al Marelui Premiu la Festivalul „Crizantema de Aur” (Târgoviște, 2013), baritonul Alexandru Chiriac este considerat de către criticii muzicali drept „o tânără speranță, posesorul uneia dintre cele mai frumoase și expresive glasuri”, regretata Anca Florea descriindu-l drept „un glas generos, cu date naturale remarcabile, bine condus și reliefat, demonstrând o înțelegere și o expresivitate deosebită, conferind sens și culoare fiecărui cuvânt, fiecărui accent”.
„Pot dărui extrem de mult, până la sacrificiu, inclusiv pe scenă. Fiecare spectacol pentru mine este… nu pot spune precum primul, dar cu siguranță ca și când ar fi ultimul; dau totul în sensul implicării emoționale, gândind că poate este o ultimă ocazie”, spunea Alexandru Chiriac într-un interviu acordat revistei „Prima Iubire Muzica”.
Gala Sibiu Opera Festival 2023 s-a desfășurat aseară, la Sala Thalia, în prezența doamnei Raluca Turcan, ministrul Culturii, și a domnului Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu. Amfitrionul serii a fost jurnalistul și muzicologul Cătălin Sava, directorul TVR Iași.
Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a fost condusă de dirijorul Vasilis Alevizos, laureat al Concursului Internațional de Dirijat „Ionel Perlea”, iar soliștii au fost selectați dintre participanții la masterclass-ul de canto coordonat de soprana Iulia Isaev, tenorul Marius Vlad Budoiu și tenorul Cristian Mogoșan sub auspiciile Sibiu Opera Festival. Pe scena Sălii Thalia au evoluat și dansatori al Teatrului de Balet Sibiu.
În perioada 1-13 octombrie, cea de a XXII-a ediție Sibiu Opera Festival transformă Sibiul în capitala muzicii de operă din România.
„Găsim în centrul țării orașul fără operă, care oferă României primul festival dedicat artei lirice. Bucuria publicului este o datorie pentru noi și îi mulțumim că ne încurajează să continuăm acest proiect minunat, inițiat acum 22 de ani de către domnul Ioan Bojin, fostul director al Filarmonicii de Stat Sibiu, căruia de asemenea i-am dedicat aseară o diplomă de excelență. Sibiu Opera Festival îndrăznește să adune pe scena Sălii Thalia, a Centrului Cultural «Ion Besoiu» și în spații neconvenționale teatrele de operă cele mai importante din țară. Festivalul ține într-un taler promisiunea tinerelor voci, adunate în masterclass și Gală, iar în celălalt, producțiile de succes, cu notorietate confirmată. TVR Cultural este coproducătorul ediției din acest an și mă bucur să lucrăm împreună cu directorul artistic al festivalului, doamna Claudia Robu. Ceea ce veți urmări este o muncă de echipă, susținută de Consiliul Județean Sibiu, prin doamna președintă Daniela Cîmpean. Totodată, Sibiu Opera Festival este un proiect prioritar pentru Ministerul Culturii și îi mulțumim doamnei ministru Raluca Turcan. Nu în ultimul rând, proiectul se află pe Agenda Culturală a Primăriei Sibiu și îi mulțumim pentru sprijin doamnei primar Astrid Fodor”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.