Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu riscă să-şi piardă încadrarea în gradul II dacă anul viitor nu va achiziţiona un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetic (RMN). Speranţa vine tot din partea Ministerului Sănătăţii care a demarat un program naţional de dotare a spitalelor clinice cu RMN-uri.
Cea mai mare unitate medicală din judeţ este în pericol de a-şi pierde clasificarea de spital de categoria a II-a, dacă până la sfârşitul anului viitor nu achiziţionează un RMN. „Pentru anul viitor, în planul de conformare pentru evaluarea unităţii avem de cumpărat, încă nu ştim sursele, un RMN,
pentru a primi acelaşi indice de ierarhizare ca şi în prezent. Aceasta este o condiţie importantă“, a precizat Liviu Cotârlă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Soluţia achiziţionării unui astfel de aparat vine tot din partea Ministerului Sănătăţii care a demarat la nivel naţional un proiect de dotare a spitalelor clinice de urgenţă. „În luna septembrie ni s-a cerut actualizarea documentelor pentru achiziţia RMN-ului. Ministrul Sănătăţii se ocupă de o achiziţie la nivel naţional, mai ales pentru spitalele de urgenţă cum este cotat şi al nostru, pentru a intra în posesia unui RMN”, a declarat Cotârlă.
Doar două RMN-uri în Sibiu
În prezent, pacienţi care au nevoie de un control RMN sunt trimişi pentru investigaţii la Spitalul Militar, în baza unui contract de colaborare încheiat între cele două unităţi. De asemenea, mai există un astfel de echipament medical la o policlinică privată de pe strada Someşului, acolo unde investigaţiile se fac contra cost. Potrivit managerului Liviu Cotârlă, spitalul sibian nu are banii necesari pentru achiziţionarea unui astfel de aparat, costurile fiind foarte ridicate. Cu toate acestea „spitalul este obligat ca anul viitor să cumpere sau Ministerul să achiziţioneze un astfel de aparat pentru că ne pierdem gradul ierarhic la care suntem în prezent cotaţi şi pierdem banii, dacă până în 31 decembrie 2013 nu intrăm în posesia unui RMN”, a precizat acesta. Conform clasificării, spitalele de categoria II au un nivel de competenţă înalt şi deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.