Clădirea Dispensarului TBC va fi iluminată în roșu, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei va fi marcată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu printr-o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra acestei probleme de sănătate publică. Printre acestea, se numără și iluminarea în roșu a clădirii Dispensarului TBC, situată la intersecția străzii Morilor cu Șoseaua Alba Iulia, joi, 24 martie, între orele 19:00-20.00, cu sprijinul tehnic al Teatrului de Balet Sibiu, care a pus la dispoziție sistemul de iluminare.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se alătură, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, campaniei inițiată de organizațiile membre ale Parteneriatului STOP TB România, pacienților care ni se adresează pentru orice tip de servicii medicale fiindu-le în permanență distribuite pliante cu informații pe tema tuberculozei. În plus, în seara zilei de 24 martie, Dispensarul TBC va fi iluminat în roșu, timp de o oră, roșu fiind culoarea simbol a solidarității și implicării în lupta împotriva tuberculozei”, a declarat Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit Raportului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) “Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021”, România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi şi recidive raportate anual.

În anul 2021 în țara noastră au fost înregistrate 7618 cazuri, în creștere față de anul 2020 cu aproape 400 de cazuri. Și în Sibiu se menține această tendință de creștere, în anul 2021 fiind înregistrate 73 de cazuri de tuberculoză.

„Este timpul să renunțăm la idea că tuberculoza este departe de noi sau nu ne privește. Din păcate, TB este o boală care nu ține cont vârstă, nivel de educație sau de venitul cuiva. Mulți dintre noi credem că tuberculoza nu mai există și că nu avem motive să ne temem de ea. În realitate, tuberculoza este o boală care ne amenință pe toți. Din cauza pandemiei, care a determinat o adresabilitate mai scăzută a populației și o îngreunare a accesului populației la serviciile medicale, din cauza restricțiilor de deplasare, cu siguranță au rămas cazuri de tuberculoză nediagnosticate. Prin urmare, apelul nostru către populație este ca atunci când constată că au simptome respiratorii – o tuse cu o durată mai mare de 3 săptămâni, pierdere în greutate, transpirații nocturne, cumulate cu lipsa poftei de mâncare și o stare de slăbiciune sau oboseală să ia în calcul și faptul că ar putea să aibă tuberculoză”, declară Dr. Lavinia Danciu, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, coordonatorul Programului de Prevenire, Spraveghere și Control al Tuberculozei pentru județul Sibiu.

Persoanele bolnave de COVID-19 și TB prezintă simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți in respiraţie. Ambele boli atacă în primul rând plămânii și, deși ambii agenți biologici se transmit în principal prin contact strâns, perioada de incubație de la expunere până la boala în TB este mai lungă, adesea cu debut lent. De altfel, tratamentul tuberculozei este de lungă durată, fiind necesar să fie urmat timp de cel puțin 6 luni. Tuberculoza se manifestă în primul rând prin următoarele simptome: tuse supărătoare, cu durata mai mare de 3 săptămâni, fără o altă cauză evidentă, lipsa poftei de mâncare, stare de oboseală permanentă, slăbire accentuată fără motiv, transpirații, mai ales noaptea, uneori, poate apărea expectorația cu sânge.

Ultimul raport ECDC „Supravegherea și monitorizarea tuberculozei în Europa 2021” publicat în 2021, cu date din 2019 arată că:

  • Din 49.752 de cazuri de tuberculoză raportate în Regiunea Economică Europeană (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), aproape un sfert (23.4%) sunt din România. Împreună cu alte trei ţări, Franţa, Polonia şi Marea Britanie, cumulăm peste jumătate din cazurile de tuberculoză raportate în regiune.
  • România e pe locul 4 ca număr absolut de cazuri în Regiunea OMS Europa (https://www.euro.who.int/en/countries): Federaţia Rusă (73 000), Ucraina (34 000), Uzbekistan (22 000), România (13 000), Turcia (13 000) şi Kazakhstan (13 000).
  • Ca număr de cazuri noi şi recidive la 100.000 de locuitori, suntem pe locul 6 în Regiunea OMS Europa, înconjuraţi doar de ţări din spaţiul ex-sovietic: Kyrgyzstan (95.7), Moldova (69.5), Kazakhstan (67.4), Tajikistan (61.7), Ucraina (57.7), România (57.1), Georgia (54.3) şi Federaţia Rusă (50.3).
  • Am raportat cel mai mare număr de cazuri în regiune la copii, respectiv 14.1 cazuri între 0 şi 4 ani la 100.000 de locuitori şi 12.2 cazuri între 5 şi 14 ani la 100.000 de locuitori. Împreună cu Lituania, cumulăm 75.0% din totalul de cazuri de XDR-TB (tuberculoza rezistentă la aproape toate medicamentele).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*