Luni a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și a fost transmis spre postare și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunțul privind achiziția lucrărilor de construire și echipare medicală a Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Daniela Cîmpean: ”Ne dorim un spital în care pacienţii să vină cu încrederea că vor avea parte de un act medical de calitate”
Anunțul a fost făcut de către Consiliul Județean Sibiu, instituție care s-a ocupat de acest proiect. Președinta Daniela Cîmpean a spus în mai multe rânduri că prin acest spital în Sibiu se va produce o schimbare în sistemul medical: pacientul va fi pus în centrul atenției.
„Viziunea noastră este de a aduce prin toate mijloacele pacientul în centrul atenției: modul de organizare, sistemul de informatizare, designul de interior, condițiile de cazare la standarde europene, precum şi toate facilitățile de care dispune clădirea să se îmbine perfect cu o calitate ridicată a actului medical, prin grijă medicilor şi a tuturor celor care vor lucra aici. Ne dorim un spital în care pacienţii să vină cu încrederea că vor avea parte de un act medical de calitate, acces la aparatură performantă, fiind trataţi de personal medical calificat”, a mai spus Daniela Cîmpean.
Raluca Turcan: Un proiect la care s-a muncit masiv, cu răbdare și cu mare atenție
Deputatul de Sibiu Raluca Turcan susține că proiectul noului spital sibian este foarte bine realizat și nu poate fi ignorat în nicio evaluare de finanțare.
”Este un proiect la care președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, împreună cu echipa sa, muncește din 2017, un proiect asumat la nivel de guvern în 2020 când ocupam funcția de vicepremier. Un proiect la care s-a muncit masiv, cu răbdare și cu mare atenție. Este un proiect care nu poate fi ignorat în nicio evaluare de finanțare, pentru că a fost atât de bine făcut, încât nu poate fi ignorat de niciun politician, indiferent de culoarea sa politică.
Nimeni nu poate ignora un plan de investiție în sistemul sanitar atât de bine realizat cum a fost acesta, cel realizat de către Consiliul Județean Sibiu”, a explicat Raluca Turcan.
Deputatul explică faptul că acest proiect este cel mai înaintat din punct de vedere al pașilor realizați și nu poate fi exceptat de la finanțare.
”Finanțările în sănătate, pe PNRR, au trecut prin diferite etape, iar prima schemă și evaluare de investiții în infrastructura sanitară a fost făcută în perioada în care eram vicepremier, iar Marcel Boloș era ministrul Fondurilor Europene și Nelu Tătar, Ministrul Sănătății.
Preocuparea noastră a fost atunci ca orice euro care vine din PNRR să fie astfel direcționat, încât contractul să fie încheiat până în anul 2023 și finalizat până în anul 2026. Este evident că am urmărit o alocare a fondurilor direct pe obiective de investiții realizabile, iar proiectul noului spital de urgență de la Sibiu, care este cel mai matur din acest punct de vedere, iată că a ajuns astăzi la faza lansării anunțului licitației pentru construire.
Construcția noului spital din Sibiu nu poate fi neglijată în oportunitățile de finanțare nici prin Programul Operațional Sectorial, nici prin PNRR.
Ținând cont de maturitatea proiectului, de necesitatea lui pentru locuitorii județului Sibiu, cât și pentru locuitorii din județele învecinate, guvernul are obligația să sprijine finanțarea Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu”, a mai spus
Raluca Turcan, președinta organizației PNL Sibiu.
Va costa 2,2 miliarde de lei
Valoarea totală estimată a contractului de construire și echipare medicală a Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu este de 2.222.428.800,82 lei, fără TVA, cu un termen de execuție previzionat de 34 de luni de la data semnării contractului.
De precizat este faptul că, procedura este derulată cu clauză suspensivă, în sensul în care, Consiliul Județean Sibiu va semna contractul de lucrări imediat după ce va fi semnat contractul de finanțare, după modelul urmat și în cazul extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Sibiu.
Dată fiind valoarea, amploarea și importanța investiției, Consiliul Județean Sibiu a publicat în luna iulie a acestui an un anunț de intenție privind viitoarea licitație de construire a spitalului, oferind astfel posibilitatea firmelor interesate să-și pregătească o strategie, pornind de la valoarea estimată și o descriere succintă a proiectului.
Anunțul de intenție a fost publicat în SEAP în data de 05.07.2022, cât și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în data de 07.07.2022.
”Prin publicarea în SEAP a anunțului privind achiziția lucrărilor de construire și echipare medicală a Noului Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu, se face încă un pas spre realizarea celei mai mari și mai dorite investiții postdecembriste din județul Sibiu”, anunță Consiliul Județean Sibiu într-un comunicat de presă.
Dotările cu tehnologie medicală de ultimă generație – jumătate din banii investiției
Aproximativ 50% din costurile investiției sunt prevăzute pentru dotări cu tehnologie medicală de ultimă generație, special proiectate pentru spațiile în care se va utiliza aparatura, se precizează în documentațiile prezentate de Consiliul Județean.
Suprafața desfășurată a construcției, de 115.000 mp oferă spațiu generos atât pentru spațiile de recepție și așteptare, cât și pentru facilitățile medicale, inclusiv urgențe. Pentru ambulanțe sunt prevăzute 13 locuri de parcare.
În primă fază, în noul spital vor fi relocate 805 paturi de spitalizare continuă (620 adulți și 185 copii) și 90 de paturi pentru spitalizarea de zi. Este vorba de cele destinate cazurilor acute. Vor exista 108 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși etc.).
Partea de îngrijire pacienți cronici se va reloca într-o etapă ulterioară, clădirea prin forma ei fiind uşor de extins. Între timp, aceștia vor beneficia de condiții îmbunătățite prin dezaglomerarea spațiilor actuale.
Energie verde
Noul spital va genera energie proprie prin 2.000 mp de panouri solare pentru încălzirea directă a apei și 4.000 mp panouri fotovoltaice care realizează conversia radiațiilor solare în energie electrică.
Construcția va respecta normele de eficiență energetică și va dispune de instalații de iluminat cu consum redus de energie. Este prevăzută folosirea pentru suprafețele vitrate ale fațadei a unor parasolare reglabile cu control electric, amplasate în exteriorul clădirii.
Sistemul de ventilare este proiectat pentru a contribui la creșterea parametrilor de calitate a aerului în spațiile spitalicești ce favorizează vindecarea bolnavilor și împiedică existența agenților poluanți în încăperile închise.
Pentru finisaj, se vor folosi materiale de o calitate crescută, care nu permit dezvoltarea infecțiilor intra spitalicești, se precizează în documentațiile transmise de Consiliul Județean Sibiu.