Ciucă: „Ideea comasării europarlamentarelor cu localele – una care poate să ne aducă o prezenţă mai mare la vot”

Ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este una care poate aduce o prezenţă mai mare la vot, spune președintele PNL, Nicolae Ciucă, potrivit Monitorul de Cluj.

Foto: Arhivă

„Susţinem orice decizie, orice soluţie care să faciliteze faptul că avem un an cât se poate de complicat cu patru, putem spune chiar cinci runde de alegeri. Şi atunci, dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a declarat Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

El a precizat că varianta comasării alegerilor trebuie susţinută şi constituţional.

„Şi dacă există posibilitatea constituţională, legală, care să vină în sprijinul democraţiei, pentru că până la urmă ce ne interesează? La alegeri să vină cât mai mulţi oameni, să putem să avem o legitimare a celor care sunt aleşi. Şi nu cred că cetăţenii – românii – vor fi atât de disponibili să participe la cinci runde de alegeri cu acelaşi entuziasm, dorindu-şi să îşi manifeste dreptul la vot. Ca atare, ideea comasării este o idee care poate să ne aducă o prezenţă mai mare la vot”, a declarat Ciucă.

Liderul PNL a opinat că deciziile în plan normativ privind o comasare a alegerilor ar fi în sarcina Guvernului, dacă nu se intervine în elementele principale ale cadrului legislativ privind desfăşurarea alegerilor.

„Aşa cum arată lucrurile acum, din punct de vedere constituţional, dacă nu se intervine în elementele principale ale cadrului legislativ privind desfăşurarea alegerilor, ci doar la elemente care ţin de temporalitatea procesului, de timpii în care se desfăşoară, atunci este o responsabilitate a Guvernului pentru a emite o hotărâre de guvern în care să se stabilească foarte clar calendarul alegerilor. Nu doar comasarea. Şi sunt nişte condiţionalizări de timp, 90 de zile, 75 de zile, să avem aceste hotărâri”, a afirmat Ciucă.

El a fost întrebat şi care este stadiul discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe subiectul comasării.

„Am discutat şi am convenit ca fiecare dintre noi să mergem în forurile de conducere ale partidelor, să obţinem mandat pentru a discuta despre această formă de comasare şi după aceea să revenim la forul de conducere, respectiv la Biroul Politic Naţional, să consultăm liderii partidului şi ulterior să prezentăm decizia noastră”, a precizat Ciucă.

El a vorbit şi cu privire la acuzele opoziţiei, potrivit cărora comasarea nu este o decizie democratică, întrebat dacă se va ţine cont de recomandările venite de la Comisia Europeană şi de la Comisia de la Veneţia.

„Dacă ne uităm în istoria alegerilor europarlamentare nu este pentru prima dată când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare laolaltă cu alegeri locale. S-au desfăşurat şi în celelalte ţări europene. În momentul de faţă ştim deja că sunt decizii luate în patru ţări şi vorbim de Germania, Italia, Belgia şi Irlanda. Şi mai sunt încă trei sau patru ţări care se gândesc, de asemenea, să realizeze această comasare. De unde rezultă că nu este o practică pe care o impune România. Ea a fost folosită, se foloseşte”, a afirmat Ciucă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura