Filiala din Cisnădie este prima bibliotecă publică creată, organizată și coordonată direct de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în afara „granițelor” municipiului reședință de județ, ceea ce reprezintă o premieră națională, potrivit directorului Silviu Borș.
După prea multe decenii în care orașul nu a avut parte de un asemenea edificiu atât de necesar comunității, biblioteca funcționează în spațiul nou amenajat al Casei de Cultură al orașului Cisnădie.
O așteptare împlinită
La ceremonia de deschidere, vinerea trecută, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, județene și locale, Christine Manta-Klemens, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, viceprimarul Dan Filip, Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Radu Nechifor – directorul Casei de Cultură a orașului Cisnădie, profesori, formatori, reprezentanți ai cultelor și membri ai comunității care au așteptat de mult prea mult timp crearea unui spațiu de recreere, de studiu, de lectură, de evenimente culturale, ateliere, dezbateri publice și de tot ceea ține de comunicarea identității și a memoriei locale. „Ne bucurăm că suntem la prima filială a bibliotecii ASTRA, cu atât mai mult cu cât este și Anul Centenarului. Este bine că aici pot veni și adulți și copii. Copiii, de bine de rău, au bibliotecile școlare, dar, totuși, eu sper să vină și copiii, pentru că fondul de carte este mult mai generos“, a apreciat Klemens. Deși își anunțase prezența, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean, nu a putut participa la inaugurare.
Aproape 4.000 de volume
Noua bibliotecă dispune, pentru început, de un fond de carte cifrat la aproape 4.000 de volume. „Această comunitate a așteptat mult un astfel de edificiu cultural. Întotdeauna am susținut că biblioteca este menită să aducă contribuții la construcția memoriei locale, de aceea intenționăm să realizăm și un raft cu elemente locale, cu personalități din Cisnădie“, a anunțat Borș. Prețul unui abonament anual la bibliotecă este 11 lei pentru adulți și 5,5 lei pentru copii. La cerere, la Cisnădie poate fi adus orice volum de la sediul central din Sibiu.
Plăcerea lecturii și a muzicii
Inaugurarea edificiului cultural constituie un moment istoric pentru orașul Cisnădie, a mărturisit viceprimarul Dan Filip. „Mă bucur că am reușit să deschidem la Cisnădie o bibliotecă publică. Personal, abia pe la sfârșitul facultății am descoperit plăcerea cititului, că este o activitate incredibil de relaxantă și frumoasă să îți petreci timpul într-o librărie sau bibliotecă, să stai acolo ore în șir, să poți să treci prin mințile atâtor oameni care au avut ceva de spus. Biblioteca inaugurată acum aș vrea să fie un loc de relaxare, unde cisnădienii să vină cu drag, să se simtă bine“, a spus Radu Nechifor, la inițiativa căruia a fost amenajat în bibliotecă și un colț unde melomanii pot audia discuri de vinil.
Cosmin PAL