Ciprian Faraon: Analiză asupra propunerii de buget local a municipiului Sibiu

Am analizat zilele acestea propunerea de buget local a municipiului Sibiu, în mare măsură activitățile supuse finanțării sunt rezultatul nevoilor comunității. Pare a fi un buget echilibrat, sper ca și execuția bugetară să fie întocmai, totuși am câteva observații/recomandări. Desigur, acestea reprezintă viziunea mea, cum aș proceda eu dacă aș fi la cârma urbii.

Piata Cibin – nu înteleg de ce se amână anual investiția în Piața Cibin, cea mai importantă Piață Agroalimentară din Municipiul Sibiu. Singura sumă alocată este cea de 2.500.000 lei, dar care acoperă doar concursul de soluții, PUZCP, SF, PT, DE, studii de amenjare a teritorului, în cadrul proiectului Construire, Parcare și Restructurare Piața Agrolimentară Cibin. Se vorbește de reconstrucția pieței de cel puțin 4 ani, însă noi suntem tot la faza de studii și propuneri de soluții. Este nu doar o nevoie acută a comunității sibiene, fiind o așezare care lasă mult de dorit din punct de vedere al facilităților, al arhitecturii, dar este și o atracție pentru turiștii veniți în Sibiu, care sunt atașați de produsele locale. Odată ajunși în această piață, entuziasmul dispare. Tot felul de anexe, pe post de spații comerciale, insalubre și inestetice, pline de panouri publicitare, fiecare după propria-i voință și gust. Ce să mai spun despre cârciumile cu muzică lăutărească sau manele, tarabele acoperite cu plase și umbrele de tot felul, toaletele în care nu îndrăznești să cobori, un peisaj nedemn pentru un oraș cultural. Personal, aș inista foarte mult pe acest capitol, pentru că așa cum se prezintă acum, lasă mult de dorit.

Mi-ar fi plăcut să văd o alocare bugetară mult mai mare, acțiunilor de promovare a Sibiului, atât la nivel național, cât și internațional. Sumele mi se par a fi mult prea mici în rapot cu avantajele pe care le-ar genera o promovare serioasă, amplă, susținută. Pierdem tot mai mulți turiști, scade interesul pentru Sibiu, prin urmare, pierde economia locală. Ca orice brand, pentru a putea fi „consumat”, trebuie întreținut și promovat continuu, atât pe piețe noi, cât și pe cele existente. Ori, acest lucru se face cu multă modestie.

Rămân la părerea că serviciul accesări granturi și fonduri europene din cadrul Primăriei Sibiu este departe de a fi unul competitiv, multe dintre investițiile menționate în propunerea de buget, putându-se realiza cu bani europeni sau guvenamentali. S-a ales, totuși, varianta mai comodă, decontarea cheltuielilor din încăsările la bugetul local, în detrimentul atragerii de venituri din fonduri europene sau granturi. Însă acei bani puteau fi alocați mult mai ușor și mai rapid proiectelor care fie sunt urgente, fie nu pot fi finanțate din bani europeni.

Nu îmi este foarte clar ce credite mai avem angajate la nivelul municipalității, sunt credite externe, însă pot observa că plătim dobânzi de peste 1 milion de euro /an. Cred că și aici, mai ales în contextul economic european, mondial, cu o criză întrevăzuta la nivel mondial, ar trebui să arătăm o mai mare prudență și să achităm anticipat din creditele contractate, pentru a reduce expunerea si a diminiua costurile. Cu ațât mai mult cu cât înregistrăm excedent bugetar în fiecare an, cel puțin de câțiva ani încoace.

Nu am văzut nimic legat de parcul din zona Valea Săpunului, un parc lăsat la voia întâmplării, un parc de care s-ar bucura multă lume. Înțeleg că este în zona limitrofă și că de acest parc se vor bucura și locuitorii Șelimbărului, însă cred că trebuie să avem o abordare mult mai matura și să nu neglijăm o astfel de investiție. Însă, nu este singurul parc care ar putea fi adus la standarde europene.

M-aș orienta totodată spre investiții in zonele limitrofe, cartierele vechi, destul de neglijate de autorități. Sunt zone cu mulți oameni simpli, cu venituri modeste, însă toți sunt cetățeni ai Sibiului și ar trebui să se poata bucura de intervenția autorităților locale pentru a le crea un mediu mai sigur, mai curat, mai modern.

Mi-ar fi plăcut să vad în propunerea de buget că se lucreză la proiectul Centrul de Spectacole și Conferințe, care sa înlocuiasca Teatrul Radu Stanca, dar nu am regăsit nimic în acest sens, deși tot ceea ce se întâmplă în jurul teatrului, aduce atat de multă plus valoare Sibiului, vieții culturale, vieții economice. Personal as fi fost adeptul construirii în locul stadionului acest centru de spectacole si conferinte, stadionul putând fi construit într-o zonă mai puțin aglomerată, cum ar fi Calea Poplăcii. Ambele proiecte puteau fi construite prin Compania Națională de Investiții, prin accesare de fonduri europene. Nu vreau să fiu înțeles greșit, sunt mândru de stadionul Sibiului, chiar cred ca era nevoie de un stadion construit la aceste standarde, însă eu aș fi inteles sa fiu mai concentrat spre a chetui bani nerambursabili, iar banii colectați din taxe și impozite să-i orientez spre proiecte care sunt urgente, care nu sunt limitate de finanțator.

Personal, aș fi insistat și mai mult pe modelul de bugetare participativă, în care să invit locuitorii orașului să vina cu propuneri de finanțare a unor obiective ce îmbunătățesc viața sibienilor; să invit organizațiile nonguvernamnetale care reprezintă interesele comunității sibiene, să-i invit pe reprezentanții comunității sibiene în Parlamentul României, pe consilierii locali, că tot i-am votat și le-am dat încrederea să ne reprezinte, să-și aducă și ei contribuția.

O altă observație ar fi nivelul de taxare și impozitare a mediului de afaceri local, lăsat si acest an la nivelul maxim permis de lege. Suntem, cred, printre puținele orașe care împovărează mediul de afaceri loc la un nivel maxim prevăzut de lege. De parcă nu sunt suficiente taxele, contributiile si impozitele datorate la bugetul central. Sunt adeptul reducerii acestor taxe și impozite, mediul de afaceri local trebuie susținut în aceste vremuri greu încercate, suplimentar cred că în acest fel alți investitori ar considera Sibiul și mai atractiv pentru dezvoltarea de noi afaceri.

Închei prin a menționa că aș fi vrut să văd finanțate proiecte/programe, în cooperare cu alte instituții ale statului, care să genereze mai multă siguranță cetățenilor. Consumul de droguri în școli, actele de violență, infracțiunea de tâlhărie au crescut, sibienii se confruntă tot mai mult cu astfel de situații. Cred că este și rolul administrației locale să finanțeze acțiuni/programe de prevenție, de combatere, astfel încât copiii noștri să fie în siguranță, să-și dorească să rămână în acest oraș frumos.

Toate cele de mai sus nu sunt menționate într-o notă critică, apreciez munca și efortul autorităților locale. Expunerea constituie gândurile mele, viziunea mea asupra construcției bugetului, cum aș proceda eu dacă aș conduce urbea.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*