Ciprian Faraon: „Sibienii în special, toți românii în general, sunt consternați de felul în care a fost ucis un om de afaceri în Sibiu” (C.P.)

Mai mulți cunoscuți de-ai mei din afara Sibiului s-au arătat surprinși de existența unui astfel de eveniment în Sibiu, nu le venea să creadă că așa ceva se poate întâmpla aici. Nu mă voi „cățăra” politic pe o tragedie, însă nu pot să nu observ neputința celor cu competențe pe ordine publică. În urmă cu aproximativ  1 (un) an am trăit o experiență cumva similară, agresorul fiind în continuare liber. Posibil să fie rezultatul lipsei unui cadru legal adecvat, alteori a lipsei curajului de a interveni sau pur și simplu a lipsei voinței de a soluționa astfel de situații sau de a le preîntâmpina. Ca orice cetățean al acestui oraș, ca parinte în special, mă simt mai liniștit atunci când autoritățiile reușesc să se mobilizeze și să identifice infractorii. Se pare că în cazul tragediei recente, autoritățile vor reuși în curând să-i aducă pe infractori (suspecți) în fața unui judecator.

Foto: Forța Dreptei Sibiu

Sibiul începe să nu mai fie ocolit de probleme, tot mai grave, în ceea ce privește securitatea locuitorilor săi. În afara acestui caz intens mediatizat, rețin din presă că avem o fată care a dispărut, avem un jandarm ucis chiar în fața Consulatului Germaniei, avem furturi din locuințe și magazine, mașini sparte, huligani, oameni loviți pe stradă, altercații sângeroase între diferite grupări, trafic de droguri.

Garantarea unui mediu cât mai sigur trebuie să fie o prioritate crucială pentru funcționarea stabilă și dezvoltarea sustenabilă a orașului. Siguranța publică înseamnă prevenirea și combaterea activă a crimelor, precum și protejarea cetățenilor împotriva altor pericole precum incendii, accidente sau alte situații de urgență”, a transmis Ciprian Faraon.

Liderul Partidului Forța Dreptei Municipiul Sibiu a participat recent la dezbaterile organizate în cadrul Smart City World Expo Congress din Barcelona și susține că specialiști în domeniu securității și al siguranței cetățenilor, dar și primari ai orașelor europene, au prezentat soluții și exemple de bună practică.

„Administrațile publice locale trebuie să se asigure că infrastructura și serviciile digitale sunt sigure, bine implementate și controlate, garantând totodată spațiile publice încât să nu fie vulnerabile la criminalitate și violență.  Dacă aș conduce Primăria Sibiu m-aș asigura de implementarea câtorva soluții care să crească gradul de siguranță al locuitorilor.

Tehnologii de Supraveghere: Utilizarea camerelor de supraveghere inteligente, care pot detecta comportamente suspecte sau periculoase, este o metodă eficientă. Totuși, este crucial să se stabilească reguli stricte privind modul în care sunt stocate și utilizate datele, pentru a preveni abuzurile.

Iluminat Inteligent: Sistemele de iluminat inteligent, care se intensifică în zonele cu activitate umană, pot crește siguranța fără a invada intimitatea. Aceste sisteme pot fi programate să răspundă la mișcare, îmbunătățind vizibilitatea în timp real.

Aplicații Mobile de Siguranță: Dezvoltarea aplicațiilor care permit cetățenilor să raporteze incidente sau să primească alerte de siguranță poate crește gradul de conștientizare și reacție rapidă la eventuale pericole.

Analize Big Data: Folosirea datelor agregate pentru a identifica tendințele și modelele de criminalitate poate ajuta la alocarea mai eficientă a resurselor de securitate. Este important să se asigure anonimizarea datelor pentru a proteja identitatea individului.

Transparență: Trebuie stabilite reguli clare cu privire la colectarea și utilizarea datelor. Transparența cu privire la modul în care sunt folosite tehnologiile și datele  este esențială pentru a menține încrederea publică.

Implicarea Comunității: Includerea comunităților locale în procesul de planificare și implementare a tehnologiilor poate ajuta la asigurarea că nevoile lor de confidențialitate și siguranță sunt respectate.

Consultarea regulată a rezidenților cu privire la percepțiile și prioritățile acestora legate de siguranță, implicarea lor în luarea deciziilor.

Dezvoltarea de programe comunitare care să promoveze spiritul de solidaritate, încrederea și coeziunea socială.

Educație și Conștientizare: Informarea cetățenilor despre măsurile de siguranță și modul în care pot contribui la propria lor securitate este esențială pentru crearea unui mediu sigur și protejat.

Avem nevoie de educație comunitară timpurie privind valori precum cetățenie responsabilă, spirit civic, protecția celuilalt. Implementarea unor programe de tip „vecini vigilenți”, programe de altfel regăsite în țările dezvoltate din Europa, USA, care să încurajeze supravegherea comunitară reciprocă și semnalarea oricăror activități suspecte”, a mai spus Ciprian Faraon, liderul Partidului Forța Dreptei Municipiul Sibiu. 

Biroul de presă al Forța Dreptei Sibiu, Noiembrie 2023

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*