Omul de afaceri Ciprian Faraon, atrage atenția asupra numărului mare de angajați ai administrației locale, peste 1.400, raportat la populația de 134.000 locuitori. Conform informațiilor sale preluate din media locală, există un funcționar angajat la primărie la doar 95 locuitori.
„23,6 milioane de eur, adică 118 milioane de lei, este fondul de salarii anual al Primăriei Sibiu. Ceea ce inseamnă 1,96 de milioane de euro pe lună, în lei 9,83 milioane! Conform informațiilor din presa locală (nu am găsit date publice pe site-ul Primăriei Sibiului) sunt peste 1.400 de angajați, incluzând serviciile subordonate, la o populație de 134 de mii de locuitori.
Cu alte cuvinte, în municipiul Sibiu există un funcționar al primăriei la 95 de locuitori.
Imaginați-vă că un bloc de 25-30 de apartamente susține un angajat al primăriei. E mult!”, spune Faraon.
Președintele organizației municipale Sibiu a Partidului Forța Dreptei face o comparație cu administrația locală din Budapesta, capitala Ungariei, acolo unde, la 1,8 milioane locuitori, sunt doar 900 de angajați, potrivit site-ului instituției.
„M-am uitat din curiozitate dincolo de granițele țării noastre, m-am oprit la Budapesta, capitala Ungariei, are o populație de 1,8 milioane. Primăria Budapesta are 900 de angajați. Cred că Primăria Sibiului a cultivat munca în echipă, e drept, o echipă foarte lărgită! Rămân într-o notă serioasă și vă spun că Primăria Sibiu și serviciile subordonate însumează peste 70 de servicii, birouri, compartimente și sute de șefi. Așa cum reclamă o bună parte din sibieni, în administrația locală a Sibiului predomină nepotismul – fiice, fii, neveste, nurori, fini, cuscri, cumnați. Cel mai probabil este unul din motivele pentru care nu avem o administrație suplă și eficientă, ci, dimpotrivă, una care se mărește anual. Pentru că apar noi interese, noi rude, noi datorii.
Sunt de părere că acest lucru trebuie să înceteze! Legea permite foarte ușor să angajezi un funcționar public, însă e foarte dificil de renunțat. Va fi dificil pentru viitoarea administrație a orașului să întrerupă șirul cumetriilor, să asigure păstrarea funcționarilor cu adevărat eficienți, astfel încât să avem o administrație performantă, cu adevărat europeană.
Dacă voi avea această șansă, de a conduce Primăria Sibiu, voi reforma administrația locală! Nu am nimic împortiva celor care muncesc, care au competențe acolo unde sunt angajați, care își fac treaba. Nu am nimic, în general, împotriva funcționarilor publici, instituțiile statului funcționează prin funcționarii publici, totul este să se justifice locul de muncă, să fie evaluați corect și să nu dezvolte sau să intrețină tot felul de interese pentru diferite persoane sau firme”, a transmis Faraon pe pagina sa de Facebook.
Faraon anticipează dificultăți în reformarea sistemului, invocând numeroase angajări discreționare în ultimii ani pe criterii de rudenie cu funcționari sau demnitari. El susține necesitatea unei structuri organizatorice „suple” și eficiente din punct de vedere economic.
„Nu doar că primăria Sibiului găzduiește peste 1400 de angajați, dar reușește performanța de a contracta servicii externalizate, pe anumite competențe, în condițiile în care structura organizatorică (organigrama) a Primăriei prevede astfel de birouri /servicii, acestea tratând exact aceleași competențe. Altfel spus, avem angajați ai primăriei dar contractăm și firme să presteze aceleași activități. Îmi sună a indiferență, ineficiență dar mai ales a risipă de bani publici. Dar acesta va fi în curand un alt subiect de dezbatere”, a promis Ciprian Faraon.
Printre beneficiile reformei propuse se numără diminuarea costurilor administrative, simplificarea operațiunilor prin echipe mici și rapide, prevenirea clientelismului și abuzurilor. Banii economisiți ar putea finanța investiții în comunitate.
Odată cu postarea opiniei pe pagina sa de Facebook, au apărut și primele comentarii: „După mesajul acesta cred că ați pierdut 1.400 de voturi ” scria un internaut, Ciprian Faraon răspunzându-i: „sunt și oameni valoroși în Primăria Sibiu, care își fac treaba foarte bine sau care si-ar face treaba foarte bine daca ar fi lăsați. Îi voi susține fără rezerve. Însă da, mi-am asumat cu această postare și o pierdere de voturi din partea celor care se simt vizați.”
De ce e nevoie de o administrație „suplă”, în viziunea lui Ciprian Faraon?
- Este mai eficientă din punct de vedere economic, cu costuri administrative mai mici suportate de bugetul local. Banii economisiți pot merge spre proiecte de investiții atât de necesare Sibiului;
- Structura organizatorică simplificată este mai ușor de administrat și coordonat, crescând calitatea actului administrativ;
- Se evită birocrația inutilă și dependența cetățenilor de aprobări și documente excesive;
- Se reduc riscurile de corupție și clientelism generate de structuri administrativ-politic supra-umflate;
- Deciziile pot fi luate mai rapid, direct la nivelul echipelor operative mici și flexibile;
- Se stimulează cooperarea cu mediul privat și asociațiile locale pentru prestarea unor servicii publice.