Cine va face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu

Municipiul Sibiu și unitățile administrativ teritoriale din Șelimbăr, Cisnădie, Poplaca, Sadu, Cristian, Șura Mică, Ocna Sibiului, Șura Mare și Roșia fac ultimele demersuri pentru formarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu. În luna decembrie fiecare dintre cei 10 membri ai Asociației va solicita acordul Consiliului Local din respectiva localitate.

În cazul de față, fiind vorba de un serviciu de utilitate publică, legislația în vigoare este foarte clară în ceea ce privește înființarea, reglementarea, funcționarea și competența Asociației, respectiv: Codul Administrativ, Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice, Legea 92/2007 privind serviciile publice de transport persoane și HG 855/2008 pentru aprobarea actului constitutiv-cadru și a statutului-cadru ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilități publice.

„Le mulțumesc colegilor primari din localitățile membre ale viitoarei Asociații pentru buna colaborare datorită căreia am reușit să pregătim documentele necesare pentru înființarea Asociației – actul constitutiv și statul acesteia. Primăria Sibiu va solicita acordul Consiliului Local în ședința din această lună. Ceea ce trebuie să știe cetățenii tuturor acestor localități este că principalul beneficiu pe care îl aduce acest demers este acela că vor avea la dispoziție un transport public gândit unitar, integrat la nivelul întregii zone, ceea ce înseamnă că deplasarea spre și de la serviciu sau școală va fi mai simplă, la tarife suportabile. În acest mod asigurăm și o mobilitate sustenabilă, cu mijloace alternative de transport, nemaifiind necesară deplasarea cu autovehiculul propriu” – Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Scopul principal al înființării acestei Asociații este extinderea transportului public în localitățile învecinate Sibiului, membre în această Asociație. Fără existența acesteia, prelungirea traseelor de transport public către aceste localități nu este posibilă. Conform documentelor de constituire, fiecare membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară va asigura fondurile necesare pentru extinderea transportului public în localitatea proprie, inclusiv prin accesarea de fonduri europene nerambursabile.

Următorul pas după aprobarea în Consiliile Locale este obținerea personalității juridice a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu prin înregistrarea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor la Judecătoria Sibiu, moment în care Asociația va lua oficial ființă și își va putea începe activitatea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*