Cinci dintre principalele străzi ale Sibiului vor avea un aspect mai îngrijit după rezolvarea problemei cablurilor suspendate

Primăria municipiului Sibiu continuă lucrările în cadrul proiectului „Calea Verde pentru Dezvoltare Durabilă“. Proiectul este finanțat din bugetul local al municipiului Sibiu cu 6,7 milioane de lei, la această sumă adăugându-se o finanțare nerambursabilă în valoare de 4,8 milioane de lei. Mesagerul de Sibiu vă prezintă stadiul lucrărilor.

Scopul acestui proiect este amenajarea tubulaturii pentru introducerea cablurilor suspendate în aceste tuburi subterane pe cinci artere principale ale Sibiului: bulevardul Corneliu Coposu, Calea Dumbrăvii, șoseaua Alba Iulia, bulevardul Vasile Milea și bulevardul Victoriei. Tubulatura este amenajată în trotuarele sau pe zonele verzi de pe ambele părți ale străzilor menționate și presupune săpături pe o lungime totală de peste 16.000 de metri. „Chiar dacă există un disconfort ca urmare a acestor lucrări, câștigul mare este eliberarea de cablurile subterane și, deci, un Sibiu mai puțin împânzit de cabluri și colaci de fibră agățați de stâlpi. Vorbim de cinci dintre principalele străzi ale orașului, iar prin proiect aspectul acestora se va îmbunătăți mult”, susține Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Lucrările descrise mai sus se vor executa pe următoarele porțiuni: Bulevardul Victoriei – de la intersecția cu str. Andrei Șaguna până la intersecția cu str. Transilvaniei; Bulevardul Vasile Milea – de la intersecția cu str. Semaforului până la intersecția cu Calea Dumbrăvii; Bulevardul Corneliu Coposu – din Piața Unirii până la intersecția cu str. Constituției; Șoseaua Alba Iulia – de la intersecția cu str. Turismului până la intersecția cu str. Turda; Calea Dumbrăvii – de la intersecția cu bulevardul Vasile Milea până la Cimitirul Municipal.

Alba Iulia - Tubulatura Proiectata

Pe bulevardul Corneliu Coposu, lucrările au început din Piața Unirii și sunt deja efectuate pe partea stângă, până în zona parcării de la Sala Thalia. Pe această arteră, săpăturile s-au realizat în marea majoritate în zona verde de lângă Zidul Cetății. Termenul de finalizare al lucrării este data de 1 noiembrie.

Corneliu Coposu - Tubulatura Proiectata

Pe șoseaua Alba Iulia, lucrările au început din zona sensului giratoriu de la Metro, pe trotuarele de pe ambele părți ale străzii. Pe partea dreaptă în sensul de mers spre oraș, lucrările au fost deja efectuate până în zona magazinului Lidl, iar pe partea stângă se lucrează la intersecția cu strada Grâului. Termenul de finalizare a lucrării este 8 noiembrie.

Calea Dumbravii - Tubulatura Proiectata

Pe Calea Dumbrăvii, săpăturile au început de la sensul giratoriu de la Cimitirul Municipal și au înaintat pe partea dreaptă, până la intersecția cu strada Lămâiței. Pe trotuarele de pe cealaltă parte a străzii s-au executat deja lucrările pe porțiunea dintre strada Dimitrie Anghel și strada Mihail Sebastian. Pe această stradă săpăturile s-au realizat preponderent în trotuar. Termenul de finalizare a lucrării este 8 noiembrie.

Săptămâna aceasta vor începe lucrările și pe ultimele două artere incluse în acest proiect, bulevardul Victoriei și bulevardul Vasile Milea.

Astrid FODOR | primar:
„Chiar dacă există un disconfort ca urmare a acestor lucrări, câștigul mare este eliberarea de cablurile subterane și, deci, un Sibiu mai puțin împânzit de cabluri și colaci de fibră agățați de stâlpi. Vorbim de cinci dintre principalele străzi ale orașului, iar prin proiect aspectul acestora se va îmbunătăți mult.”

Proiect cu finanțare norvegiană

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu derulează proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă“, în parteneriat cu Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale – KS, dar şi cu sprijinul partenerilor norvegieni şi români din proiect: Institutul de Cercetare Vestlandsforskning, Direcția Norvegiană pentru Protecție Civilă – DSB, Primăria municipiului Sibiu, Primăria municipiului Brașov, Primăria municipiului Tg. Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și  Administrația Națională de Meteorologie. Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, în valoare totală de 4.546.115 euro, este finanțat prin fonduri donate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 3.822.997,51 euro, la care se adaugă cofinanțarea și cheltuielile neeligibile. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017.

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbări climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura