Cinci decenii de familie galben-albastră

CSU Sibiu a marcat o jumătate de secol de la înființarea clubului printr-o ceremonie desfășurată la ultimul meci din 2021, cel de joi 30 decembrie, din Cupa României, cu CSO Voluntari

Conducerea clubului sibian ne-a readus aminte, la final de an 2021, cum a început totul, care a fost prima echipă, cum a evoluat aceasta până în zilele noastre. Eforturile celor care au pus bazele CSU au generat ceea ce azi numim o mare familie galben-albastră, cu numeroși fani în țară și străinătate. Fără îndoială, obiectivele fixate și de multe ori depășite de-a lungul celor cinci decenii au atras noi și noi oameni la sală, iar mii de copiii pe terenurile de baschet. Performanțele echipei au culminat cu cele 2 titluri de campioană a României (1995 și 1999), trei titluri de vicecampioană (1997, 1998 și 2019), bronz în 1990, 1992, 2000, 2001, câștigătoarea Cupei României în 2019, evoluții importante în cupele europene care au culminat chiar anul trecut cu o calificare istorică în optimile FIBA Europe CUP.

Flaviu Stoica, din nou pe parchet

La ceremonia din Sala Transilvania au participat câțiva dintre componenții primei echipe sibiene, în frunte cu Flaviu Stoica, cel supranumit „părintele baschetului sibian“. „De 50 de ani, Sibiul respiră baschet, iar sezonul acesta marcăm jumătate de secol de baschet la Sibiu. Generații întregi de sibieni au cântat în tribunele sălii alături de cei care au marcat acești primi 50 de ani de baschet la Sibiu. Ne întoarcem în timp, la visul unul profesor sibian care a îndrăznit în 1971 să strângă o mână de pasionați ai sportului cu mingea la coș.“, a transmis conducerea clubului sibian.

Sport apreciat imediat la Sibiu

„Începuturile baschetului sibian, și mulți ani care au urmat, i se datorează unui profesor care a crezut că un sport în esenţă „capitalist”, inventat de americani, şi tot de ei dus la apogeu, poate aduce glorie şi Sibiului. Flaviu Stoica n-a vrut ca tinerii să bată mingea doar la colţul blocurilor, a văzut spectacolul din baschet şi şi-a dorit ca şi alţii să-l vadă. Aşa a luat fiinţă, în 1971, Olimpia Sibiu.“, arată CSU Sibiu.

În luna iunie, Olimpia juca deja barajul pentru intrarea în Divizia B, la Sibiu, cu Progresul Bucureşti şi echipa din Tg. Jiu. Din acea echipă, antrenată de Flaviu Stoica, făceau parte: Mircea Vulc, Anatolie Podvarcu, Gheorghe Giurgiu, Aurel Preda, Răduț Viorel, Ion Popescu, Dincă Mihai, Ioan Banciu, Dan Cristescu și Dan Brândașu.

Distincții

Alături de prof. Flaviu Stoica, la ceremonia desfășurată în Sala Transilvania au participat Mircea Vulc, Anatolie Podvarcu, Gheorghe Giurgiu și Aurel Preda. În semn de apreciere și respect, conducerea CSU Sibiu, prin președintele Consiliului de administrație, Marian Cărăuș, le-a înmânat acestora distincții cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea echipei.

Prezentarea invitaților

Flaviu Stoica (83 de ani) fondatorul echipei de baschet a Sibiului, acum fix 50 de ani, a fost antrenorul echipei până în 1991, iar ulterior a fost cadru universitar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Sub comanda lui, la 6 ani de la înființare, echipa avea să promoveze în prima divizie a baschetului românesc, iar de atunci, nu a retrogradat niciodată. Primul podium cu Flaviu Stoica pe banca tehnică a venit în sezonul 1989-1990, când echipa s-a clasat pe locul al 3-lea.

Mircea Vulc (69 de ani) este cel care, după ani buni petrecuți în maioul echipei Sibiului, a preluat frâinele din postura de antrenor, iar apoi director al CSU Sibiu. De numele său se leagă două titluri de campioni, singurele din istoria acestei echipe, în 1995 și 1999. Sunt cele mai înalte clasări pentru echipa sibiană, obținute în vremuri deloc simple, dar în care ambiția, dragostea de baschet și energia sa au reușit să continue, la cel mai înalt nivel, tradița baschetului sibian.

Anatolie Podvarcu (78 de ani), a fost căpitanul primei echipe de baschet a Sibiului, până în 1977, iar apoi a continuat tot în sport, tot în baschet, ca antrenor și profesor de sport la CSS Sibiu. În 1960 a fost campion național cu Școala Sportivă, iar în 1967-1968 a fost convocat în lotul național.

Gheorghe Giurgiu (70 de ani) a îmbrăcat și el tricoul primei echipe de baschet a Sibiului până în 1975, iar ulterior a fost profesor de sport, director al Direcției Județene pentru Tineret și Sport timp de 7 ani, iar ulterior vicepreședinte, pentru 4 ani, al Consiliului Județean Sibiu.

Aurel Preda (74 de ani) a fost, de asemenea, cooptat în prima echipă de baschetbaliști a Sibiului unde a jucat timp de 5 ani. Ulterior și-a dedicat cariera domeniului informaticii, activând până în 2011 la Centrul de Calcul și Sembraz.

sursa foto: BC CSU Sibiu

Istoric CSU Sibiu

Potrivit site-ului oficial al CSU Sibiu, „echipa a promovat în vara acelui an (nr – 1971), aflându-se în grupă cu Voinţa Timişoara, Ştiinţa Mediaş, Jiul Petroşani, „U” Craiova, Voinţa Arad. Primul meci a fost la Mediaş în luna septembrie, deplasare făcută cu maşinile părinţilor lui Dan Brîndaşu şi Mircea Vulc. În 1977, din cauza cutremurului din 4 martie, nu s-a mai jucat „sistem etape săptămânale”, ci s-a organizat un turneu la Piteşti, în urma căruia ASU Sibiu a fost declarată câştigătoarea grupei şi a primit dreptul de a participa la barajul de promovare în divizia A.

În urma barajului de promovare de la Piteşti, echipa sibiană a promovat în prima ligă, alături de CS 6 Bucureşti. În acea vreme, ASU Sibiu era formată din: Tolea Podvarcu, Ioan Banciu, Florin Apostu (fost prim-procuror), Marian Şerbănescu (actualmente stabilit în Germania), Mihai „Pongo” Mladin, Liviu Vulc (stabilit în Germnia), Mihai Sanislav (acum conferenţiar la ULB Sibiu), Gilu Georgescu (acum inginer), Dorin Bleahu (stabilit în Sibiu), Viorel Cintean (director CSM Sibiu), antrenor Flaviu Stoica. Începuturile, în prima ligă, au fost foarte greoaie, dar echipa a reușit să evite retrogradarea. Din 1980, Sibiul a părăsit nisipurile mişcătoare ale ultimelor locuri, clasându-se pe locul 7-8, în a doua grupă valorică (n.r. – un soi de play-out). Pe atunci, se jucau turnee pentru departajarea echipelor (1-6 şi 7-12).

În 1982, Sibiul intra pentru prima dată în grupa valorică 1-6. Echipa se numea CSU BALANŢA SIBIU şi avea un lot extreme de valoros: Florin Apostu (căpitanul echipei), Dorin Bleahu, Gh. Dăian, Hans Bretz, Takacs Karoly, Dan Martinescu (decedat), Marian Şerbănescu, „Pongo” Mihai Mladin, Bulat, Mircea Vulc, Valeriu Copăceanu. Antrenori: Flaviu Stoica şi Mircea Vulc. În 1985, echipa a ajuns prima dată pe locul 5. De atunci, am mai fost doar de două ori, în 1986 şi 1987, pe locul 6. În rest, tot mai sus. În 1989-1990, echipa a urcat până pe locul trei. Echipa de atunci: Florin Apostu, Hans Martin Bretz, Klaus Herbert, Victor Iacob (fost la Dinamo şi apoi la Rapid), Nicolae Palhegyi, Gh. Dăian, Claudiu Muntean, Beny Pelger, Marcel Ţenter, Mihai Corui, Attila Kincses, Bubu Dancea, Dorin Bleahu. Antrenori: Flaviu Stoica şi Mircea Vulc.

În prima participare în Cupa Cupelor, în 1990, Sibiul a avut drept adversar pe Knnor Bolognia, nimeni alta decât câştigătoarea ediţiei precedente. Echipa de atunci: Cludiu Muntean, Benny Pelger, Marcel Ţenter, Bubu Dancea, Mihai Corui, Dorin Bleahu, Elemer Tordai, Marin Chirilă, Attila Kincses. În luna noiembrie, Flaviu Stoica renunţa la antrenorat. În 1991, au venit la echipă Nelu Lefter, Cornel Alecu şi Ovidiu Teleabă. A plecat Ţenter la Cluj. În respectiva ediţie de campionat, echipa s-a clasat pe locul 5. Un an mai târziu, CSU a urcat până pe trei (a participat în Cupa Korac, jucând cu C.F. Barcelona). Un an mai târziu, echipa ocupă locul IV, participând tot în Cupa Korac, unde întâlneşte pe Banka Osjiek (din Croaţia). În 1994, CSU a ocupat locul cinci.

Anul 1995 a fost unul plin de bucurii pentru sibieni şi de referinţă pentru istoria echipei. Pentru prima dată, Sibiul s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Din acea echipă făceau parte: Cornel Alecu, Nelu Lefter, Elemer Tordai, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lăpădat, Benny Pelger, Bogdan Spânu, Ovidiu Teleabă, Claudiu Muntean şi Gabriel Viciu. Antrenor: Mircea Vulc. Datorită locului obţinut, CSU a participat în Cupa Campionilor Europeni. În primul tur a eliminat formaţia Dinamo Tirana, dar a fost eiminată în turul 2 de Maccabi Tel Aviv (Israel). În 1996, echipa a obţinut medalia de bronz. A evoluat în Cupa Korac, întâlnind în primul tur pe Floare Benderi (din Moldova), iar în turul doi tot pe Dinamo Moscova. În 1997 a obţinut locul secund, în 1998 tot locul doi (şi a participat în Cupa Korac, unde a întâlnit pe Maccabi Rison Le Zion din Israel). În 1999, echipa cucereşte pentru a doua oară titlul de campioană naţională, avându-i în echipă pe: Zoran Spasojevic, Claudiu Muntean, Bogdan Spânu, Alexandru Rubint, Alex Kovacs, Elemer Tordai, Cosmin Agapie, Marcel Lăpădat, Cornel Alecu, Benny Pelger, Cătălin Vulc şi Cristi Crăciun. Echipa s-a înscris din nou în Cupa Korac.

Echipa de baschet a Sibiului a continuat să trendul ascendent și după 2000, reușind să se mențină pe podium, pe locul trei, atât în 2000, cât și în 2001. Până în prezent, doar două sezoane a lipsit din Play Off. Totodată,  este cea mai longevivă echipă de baschet din țară care, de când a ajuns în prima divizie, nu a retrogradat niciodată.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*