Compartimentul de Neurochirurgie al Spitalului European Polisano MedLife și Fundația Polisano au organizat Ziua „Zâmbetul Spina Bifida”, vineri, 20 decembrie, la clinica Polisano din strada Izvorului.
Manifestarea a fost prilejuită de sărbătorirea a cinci ani de neurochirurgie pediatrică și tot atâția de la începerea programului de responsabilitate socială în tratamentul patologiei Spina Bifida, o componentă importantă în economia acestei afecțiuni și nu numai.
Până în prezent au fost operați de către neurochirurgul Claudiu Matei și echipa secției de Neurochirurgie pe care o conduce aproximativ 130 de copii afectați de această maladie, dar și de alte boli ale sistemului nervos central, precum hidrocefalie și craniostenoză. Cel mai mic pacient operat a cântărit 1.700 de grame.
Spina bifida este un defect congenital al coloanei vertebrale care constă în lipsa sudurii complete a arcului vertebral care determină dezvoltarea incompletă a tubului neural din zona lombară sau sacrală. Mielomeningocelul este forma cea mai severă de spina bifida, în care operația de închidere a malformației trebuie realizată în primele 24-48 de ore de la naștere, cu scopul prevenirii complicațiilor infecțioase cu potențial fatal și pentru a conferi sistemului nervos condițiile unei dezvoltări optimale.
„Am considerat oportun ca în acest moment al sărbătorilor, să-i aducem laolaltă, alături de părinți și de oameni de bine, pe câțiva dintre copiii care au beneficiat de-a lungul vremii de aceste intervenții chirurgicale. Ne dorim să contiunăm în același ritm susținut, cu ajutorul sponsorilor și a unor oameni cu inimă mare, care ne susțin, însă avem nevoie de implicarea nemijlocită a factorilor decizionali din sistemul medical, pentru introducerea unor programe într-un sistem decontat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Claudiu Matei, șeful secției de neurochirurgie a spitalului Polisano MedLife din Sibiu.