Cîmpean a câștigat bătălia cu PSD. Cine va câștiga războiul?

„Guvernarea“ liberală continuă în județul Sibiu, cu sprijinul Forumului German.

Daniela Cîmpean rămâne președintele Consiliului Județean. Proiectul inițiat de grupul PSD nu a întrunit sufragiile necesare. În ședința de marți, PNL nu a participat la vot, iar FDGR a votat împotrivă.

Cîmpean a rezistat celor trei atacuri mari de până acum: social-democrații i-au cerut de două ori demisia, anul trecut, iar acum au inițiat un proiect fără susținere.

Apărarea avocatei

Riposta președintelui Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a venit imediat după ședința de marți după-amiază. „Abia la 18 luni de la alegerile locale, PSD Sibiu a aflat ca are dreptul să inițieze proiecte de hotărâre la Consiliul Județean. Primul proiect pe care ei îl propun sibienilor după alegerile din 2016 copiază modelul PSD din conducerea națională. Demiterea. În plin avânt al primului lor demers de-a dreptul ­­«vizionar», poate ar fi bine să mediteze asupra a două concepte pe care toți cei care suntem aleși suntem obligați să le aplicăm exclusiv în interesul cetățenilor. Mă refer la democrație și responsabilitate politică. În contextul în care chiar liderii PSD declară că vor schimbare, dar nu știu cu cine și că știu că nu vor avea voturile necesare pentru ca demersul lor să aibă succes, dar totuși îl fac, este evident caracterul pur politicianist al demersului lor. Dacă tot au aflat ca au dreptul legal, dar și obligația morală de a iniția proiecte, îi aștept să o facă și să ne demonstreze prin proiectele lor ce înseamnă pentru ei «să ai viziune»“, a punctat Cîmpean.

 

DANIELA CÎMPEAN | președinte CJ Sibiu: „Fără îndoială, este un exercițiu democratic al Opoziției să facă demersuri pentru înlocuirea celor aflați la putere. Consilierii PSD pot iniția în fiecare lună o hotărâre prin care să propună eliberarea din funcție a președintei CJ. Dar un ales responsabil nu face orice doar pentru că se poate.“

 

Investițiile continuă și cu bani puțini

În opinia sa, Legea salarizării a fost aplicată cumpătat și cu „viziunea” efectelor guvernării iresponsabile a PSD. Impactul asupra bugetului Consiliului Județean este însă extrem de dificil de gestionat, în condițiile în care cresc cheltuielile cu personalul cu aproximativ 27,9 milioane de lei, iar veniturile de la bugetul național scad cu 47,7 milioane. Rezultă un minus de 75,5 milioane de lei, respectiv 36 la sută față de veniturile de la buget pe anul trecut. „Pentru că am fost cumpătați și responsabili în cheltuiala banului public, am reușit să reducem cheltuielile proprii, de la bunuri și servicii, de la 5.018.000 lei, cât erau în anul 2015, sub conducere PSD, la 2.107.000 lei, deci cu mai mult de 50 la sută. E adevărat ca atunci când am intervenit pe drumurile județene am ales să efectuăm covoare asfaltice (peste 73 km de drumuri județene) la un cost de 280.000 lei/km și de o calitate net superioară, în detrimentul tratamentului dublu bituminos (folosit de conducerea PSD) care, cel puțin pe drumul DC 33 Ighiș-Zlagna-DJ141, a ajuns la un cost final de 316.500 lei/km. Câteva exemple de tronsoane cu noi covoare asfaltice în ultimul an sunt: Tilișca-Jina, Sadu-Tocile, Avrig-Poiana Neamțului sau  Daia-Nou, porțiuni din DJ 105 J Porumbacu de Sus. Privind spre viitor, vreau să-i liniștesc pe sibieni și să le spun că nu e nevoie să mai așteptam încă un an și jumătate până PSD Sibiu va veni cu un proiect pentru sibieni și că, în ciuda condițiilor de restriște bugetară, investițiile in județ vor continua“, afirmă Daniela Cîmpean. Consiliul Județean a semnat anul trecut contracte de finanțare ce aduc venituri din fonduri nerambursabile cu o valoare totală de peste 50 milioane euro pentru proiecte aprobate în cadrul POR și PNDL, destinate unor proiecte de infrastructură rutieră, precum reabilitarea drumului județean DJ 141 Mediaș-Bârghiș, refacere pod Săsăuș, dar și pentru proiecte ca reabilitarea, modernizare și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. „Opțiunea de a rezolva probleme punctuale prin fonduri europene este și motivul pentru care nu am cheltuit banii bugetați anul trecut pentru actualizarea strategiei de dezvoltare durabilă a județului“, declară președintele CJ.

„Nu am devenit stăpâna județului Sibiu“

Președintele CJ dezminte că ar conduce autoritar instituția și aruncă săgeți către fostul președinte Ioan Cindrea. „Nu cred în conducătorul care se pricepe la toate, care este singurul «vizionar». Nu am devenit proprietara sau stăpâna județului Sibiu, nu doresc să duc la îndeplinire dorințele sau viziunile mele personale, ci dorințele cât mai multor sibieni. Din acest motiv, nu iau decizii de una singură și mă bazez în ceea ce fac pe profesioniști de cât mai bună calitate. Poate la Teleorman, sau din păcate în actuala guvernare la București, avem încă politicieni care cred că le știu pe toate și nu au nevoie în jurul lor decât de cei care le cântă în strună. Însă eu lucrez împreună cu profesioniști – precum consilierii din cabinet, angajații din Consiliu sau administratorul public al județului. Aceștia ocupă poziții conform organigramei votate inclusiv de PSD și nu reprezintă vreo situație specială în județul Sibiu. Chiar președintele PSD (Ioan Cindrea – n.red.) a avut același număr de consilieri personali, singura diferență este că, în timp ce președintele PSD a considerat că are nevoie de două secretare și un șofer, eu am considerat că am nevoie de consilierea unor specialiști, care să acopere activități în domenii în care nu existau angajați în Consiliu, cu rezultate remarcabile în activitatea profesională, rezultate recunoscute inclusiv de foruri internaționale“, este poziția lui Cîmpean.

Eterna dispută

Daniela Cîmpean a răspuns PSD-ului și în chestiunea preocupării pentru calitatea serviciilor medicale. „Pașii concreți pentru proiectul unui nou spital județean, respectiv dobândirea proprietății terenului și pregătirea studiilor de bază necesare, dau un răspuns mai clar decât o mie de cuvinte. Spun colegii din PSD că ideea a demarat în 2006, însă nu pot indica nici măcar un pas pe care să-l fi făcut ei pentru punerea în practică. Din contră, au încercat blocarea proiectului prin invocarea faptului că terenul obținut în 2016 de Consiliul Județean nu este bun. Vă anunț că terenul este bun conform unui studiu privind condițiile de mediu (apă, aer, sol) și a efectelor acestora asupra sănătății umane, realizat de specialiști. Au fost aprobate hărțile strategice de zgomot ale R.A. Aeroportul Internațional Sibiu, care arată că nu se impun măsuri pentru reducerea zgomotelor emise de aeroport. Până la construirea unui nou spital, ne îngrijim de cel existent, de menținerea lui in bună stare și de creșterea calității serviciilor. Tocmai de aceea, unele lucruri se vor schimba în spital. Secții care aveau grad de ocupare sub 30 la sută și care existau doar ca să fie cineva șef vor deveni compartimente și locurile astfel eliberate se vor transfera spre secții, precum Oncologie, care au ocupare de peste 100 la sută. O noutate este și faptul că în anexa la contractul de muncă pentru șefii de secții am introdus indicatori de performanță a managementului secției, pe care trebuie să îi respecte, printre care o rată cât mai scăzută a infecțiilor asociate actului medical pe secția lor. Dacă în timp de 12 luni nu își îndeplinesc indicatorii din motive imputabile lor, contractul se poate rezilia. În acest fel, încurajăm o bună gospodărire în interiorul fiecărei secții, pentru că multe probleme din spital se pot rezolva fără cheltuieli majore, printr-o administrare mai atentă realizată de șefii de secție“, susține președinta. Aceasta s-a referit și la disputa pe stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor, revendicată de PSD și CJ: „Profesioniștii din ADI ECO și din Consiliul Județean au redactat documente tehnice, în care solicitau și motivau schimbarea acestui document. Dacă ar fi primat influența PSD Sibiu, planul s-ar fi schimbat doar cu o stație TMB în plus la Sibiu. În realitate, planul a fost schimbat pentru 25 de județe, în urma faptului că am trimis argumente tehnice, iar cei din minister au realizat că se aflau în eroare“.

Presiune pe PSD

Președintele Cîmpean nu își reproșează nimic față de aleșii județeni PSD. „Sper că până la următoarele alegeri PSD va face și altceva în județ decât conferințe de presă în care să saboteze proiecte sau să ceară demisii. Sunt convinsă ca oamenii de valoare din PSD Sibiu nu vor mai urma mult timp modelul Teleorman și vor participa la dezvoltarea județului, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziție. Până la urmă, sibienii ar trebuie să ne voteze pentru ceea ce am făcut și nu pentru ceea ce am demolat“, și-a încheiat pledoaria șefa Legislativului județean.

PSD nu se lasă

Liderii PSD Sibiu au reacționat a doua zi după ședință. „Deși au fost mai multe voturi pentru demitere, Daniela Cîmpean rămâne președinte al Consiliului Județean Sibiu. Proiectul a obținut 12 voturi pentru și 8 împotrivă, dar datorită legii actuale, care prevede că președintele Consiliului Județean Sibiu poate fi eliberat din funcție doar cu votul a două treimi dintre consilieri, proiectul nu a fost adoptat. Reamintim faptul că, prin acest demers, PSD Sibiu a încercat să tragă un semnal de alarmă asupra managementului defectuos pe care Daniela Cîmpean îl desfășoară la Consiliul Județean Sibiu, la fel cum și președintele FDGR, dl. Paul Jurgen Porr a transmis același mesaj, dar sub altă formă: «Este un cartonaș galben arătat doamnei președinte Daniela Cîmpean. Doamna Cîmpean ar trebui totuși să mediteze la cele semnalate și ar trebui să îndrepte câte ceva». Consilierii județeni PSD, cei care au inițiat proiectul de demitere, au fost extrem de dezamăgiți de atitudinea Danielei Cîmpean și de tactica de vot adoptată de membrii grupului PNL (care au evitat să își arate deschis susținerea pentru liderul lor, preferând să stea cuminți în bănci)“, se arată într-un comunicat al PSD Sibiu. „Din păcate, Daniela Cîmpean nu a învățat nimic. După ședința de Consiliu Județean, la întâlnirea cu presa, declarațiile ei au fost în aceeași notă de aroganță, total lipsite de substanță și dovedind încă o dată incompetența cu care ne-a obișnuit. În plenul ședinței de consiliu, Daniela Cîmpean nu a răspuns expunerilor de motive invocate pentru demitere, evitând astfel o «confruntare» directă cu inițiatorii proiectului. Sperăm totuși ca, oricât de greu i-ar fi, doamna Cîmpean să renunțe la consacratele obiceiuri PDL-iste care au făcut atâta rău românilor și implicit sibienilor, chiar dacă, știm cu toții, ea este o creație a vechiului PDL”, a declarat Cătălin Dorian Stanciu, liderul de grup al consilierilor județeni PSD.

Klemens – susținută de toate formațiunile

Tot în ședința de marți, a fost ales prin vot secret un nou vicepreședinte, după ce instituția a luat act de demisia lui Wiegand Fleischer (FDGR). Din partea Forumului German, Martin Bottesch a propus-o pe Christine Manta Klemens. Președintele comisiei de validare, Friedrich Gunesch (FDGR), a dat citire procesului verbal: din cei 33 de consilieri prezenți, au fost exprimate 32 de voturi valabile, toate în favoarea Christinei Manta Klemens, care devine vicepreședinte. Klemens le-a mulțumit colegilor pentru votul acordat, adăugând că susținerea tuturor celor trei partide reprezentate în Consiliu o obligă. „Știu că a plecat un coleg mai tânăr și poate mai dinamic, dar sper să acceptați și o doamnă ceva mai serioasă… în sensul de vârstă. Voi avea urechile deschise la problemele dvs.”, le-a promis Klemens celor prezenți, urmată de aplauze. Noul vicepreședinte își va începe activitatea în 12 februarie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*