Daniela Cîmpean s-a instalat ca un vătaf pe județul Sibiu, în iunie 2016, când a fost aleasă președinte al Consiliului Județean. Nu prin vot uninominal și direct, ci prin vot politic, în condițiile în care PNL a câștigat cele mai multe mandate în Legislativul județean. Și, totuși, nu a fost îndeajuns, fiind nevoie și de o alianță cu FDGR, care să consfințească ascensiunea Danielei Cîmpean în calitate de prim om al județului. După primul an, președintele Consiliului Județean visează deja la un nou mandat, dar nu poate fi sigură că-l va încheia pe acesta. Cât o mai poate răbda FDGR?
De un an de zile, președintele a demarat o amplă campanie de imagine și cult al personalității, pe bani din buget, pentru a ne demonstra că este cel mai nimerit și potrivit șef al județului, în timp ce realizările au fost puține și fără impact deosebit. În avântul său, Daniela Cîmpean a profitat atunci și de o relație cordială cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, cele două doamne din administrația sibiană având câteva ieșiri comune, pe teme interesante. Una dintre acestea a vizat construcția noului spital regional, un subiect delicat și mult așteptat de sibieni, dar rămas fizic în stadiul de promisiune electorală asumat de cele două doamne.
Cîmpean ia în calcul destituirea sa
Acum, la un an de mandat în fruntea instituției județene, Daniela Cîmpean este vizibil deranjată de zvonurile care o dau ca și plecată din fruntea Consiliului Județean. Poate nu doar bârfe, dacă avem în vedere că FDGR și PSD au lucrat împreună, punctual, la unele proiecte în cadrul Consiliului Județean.
Gunoaiele, mărul discordiei
Cel mai de răsunet proiect este cel în care PSD și FDGR s-au opus aducerii la Sibiu a deșeurilor din județul Alba, proiect de care Cîmpean a ținut cu dinții să treacă de votul aleșilor județeni. Cu aducerea gunoaielor din Alba nu a fost de acord nici primarul Astrid Fodor, iar Consiliul Local Sibiu a respins din start această idee păguboasă. Un alt fapt cert este demisia vicepreședintelui CJ, Helmuth Wiegand Fleischer (FDGR), din funcția de președinte al asociației de resort, ADI ECO Sibiu. Mai mult, în acest an, întâlnirile publice dintre Cîmpean și Fodor se pot număra pe degetele de la o mână, iar cele două evită să vorbească despre proiecte comune, surse politice afirmând că proasta gestionare a proiectului privind colectarea selectivă a deșeurilor de către Consiliul Județean, prin ADI ECO, este mărul discordiei dintre cele două.
Vocabular deprins de la Iohannis
Din toate acestea, Daniela Cîmpean nu a învățat nimic, ba mai mult, se visează încă cel puțin un mandat la conducerea CJ. „Ce vreau să vă spun este că, după cum vedeţi, merg mai departe, voi merge mai departe şi atâta timp cât voi fi, un mandat, două sau mai multe, voi face ceea ce ţine de mine ca să mă ţin de promisiunile pe care mi le-am asumat şi nimic altceva nu va conta, indiferent de consecinţă“, susține președinta județului. Iar întrebările privind o posibilă neterminare a mandatului le barează sec: „Ghinion“. Cu aceeași aroganță afișată de Klaus Iohannis în emisiunea televizată în care a fost întrebat cum și-a cumpărat casele. Dar cu mai puțină stăpânire de sine.
Guvernare „liberală“ în județ
După ce a refuzat să răspundă solicitării Mesagerului de Sibiu, președintele Consiliului Județean a considerat că trebuie să-și prezinte bilanțul în sediul PNL Sibiu, pentru a se lăuda că o mare parte din promisiunile trecute în oferta electorală a PNL au fost realizate sau sunt în curs de pregătire. Vorbește obsesiv despre „guvernare liberală“ în județ, uitând că fără sprijinul FDGR nu ar fi ajuns niciodată președinte și ignorând PSD, al doilea partid ca reprezentare în Deliberativul județean. Un gest prin care dorește să se asigure de susținerea partidului.
Mai mult, în discursul privind bilanțul s-a contrazis singură în afirmații. De la „guvernare liberală“, trece la „administrație pentru cetățeni cu acordul partidelor reprezentate în CJ: FDGR și PSD și cu sprijinul tuturor parlamentarilor“. Limpede că liderul județului nu știe să delimiteze politica de administrație. Un alt semn de întrebare este ridicat de prezența administratorului public al Consiliului Județean, Sebastian Dotcoș, fost primar liberal, la conferința de bilanț de la partid.
La mâna FDGR. Iar PSD așteaptă la cotitură
Dincolo de asumarea tuturor meritelor în privința proiectelor Consiliului Județean, Daniela Cîmpean se află la un vot distanță de demitere, pentru că stă la mâna Forumului German. În acest moment, pare că Daniela Cîmpean va sta în funcția de președinte atât timp cât dorește grupul consilierilor județeni FDGR. Iar sursele Mesagerului spun că PSD este dispus să bată palma cu FDGR, așa cum s-a mai întâmplat în trecut în istoria recentă a Consiliului Județean, când au fost în joc funcțiile executive ale instituției județene.
Cîmpean: „Trebuia să fiu schimbată de o sută de ori…“
Cîmpean a declarat, marți, în conferinţa de presă susținută la sediul PNL Sibiu, că relaţiile ei cu cei doi vicepreşedinţi, Helmuth Wiegand Fleischer (FDGR) și Marcel Luca (PNL), nu s-au „răcit”. şi a infirmat, de asemenea, că s-ar încerca schimbarea ei din funcţie. „Nu există nicio răcire a relaţiilor cu cei doi vicepreşedinţi. De când am venit la Consiliul Judeţean, nu aud decât că Forumul se întoarce, tratează cu PSD-ul, trebuia până în iunie să fiu schimbată – una dintre variante. Ei, nu s-a întâmplat. V-am spus, de când am venit la preşedinţia Consiliului Judeţean, au fost tot felul de discuţii, până acum trebuia să fiu schimbată de o sută de ori, ba de Forum, ba de PSD, ba de PNL. Eu şi asta am auzit. Ghinion!”, a declarat Cîmpean. Aceasta speră că se va bucura în continuare de susţinerea celor de la FDGR, dar şi de votul reprezentanţilor PSD, la proiecte importante, „spre binele sibienilor”.
Prea blândă cu subordonații
După un an de mandat, Daniela Cîmpean se declară mulţumită şi, pentru ca rezultatele să-i fie şi mai bune, promite să fie şi mai riguroasă cu angajaţii de la Consiliul Judeţean Sibiu. „Din fire sunt o perfecţionistă şi întotdeauna ai lucruri pe care ai fi vrut să le faci mai bine. Ce aş fi vrut eu să fac mai bine este să fi urmărit mai atent îndeplinirea sarcinilor pe care le dădeam colegilor din Consiliu, pentru că, de foarte multe ori am mers doar pe bună credinţă şi am ajuns să constat că am cerut anumite lucruri colegilor să le îndeplinească, iar acestea nu au fost realizate tocmai pentru că nu m-am gândit să fac o procedurare a distribuirii sarcinilor în Consiliul Judeţean. Nu am fost la fel de riguroasă cum ar fi trebuit”, a spus aceasta, întrebată ce îşi reproşează după primul an de mandat.
Realizările primului an de mandat
Care sunt, totuși, realizările concrete ale președintelui Cîmpean, fără a pune la socoteală documentațiile și proiectele aflate în pregătire?
Principalul obiectiv al administrației județene este construcția noului spital. În acest sens, Daniela Cîmpean spune că s-au făcut pași importanți, cum ar fi obținerea în proprietatea județului a terenului de 200.000 de metri pătrați pentru construcția noului spital și preluarea gratuită a studiului de fezabilitate de la Ministerul Sănătății. Tot la capitolul sănătate, acesta se laudă cu reabilitarea secțiilor ATI – Medicală și stația de oxigen (2,75 milioane de lei) și că imobilul ORL este în curs de reabilitare (5,2 milioane de lei). Un alt lucru important este faptul că secția externă de la Boița a Spitalului de Psihiatrie a fost mutată la Sibiu. La Spitalul de Pneumoftiziologie se află în derularea reabilitarea și modernizarea Pavilionului, care are ca termen de finalizare luna septembrie 2017 (5,7 milioane de lei).
La capitolul infrastructură, CJ a reușit modernizarea a patru drumuri județene și a unui pod, după cum urmează: DJ 105D Săsăuș – Agnita (23,6 milioane de lei), DJ 104G Săcădate – Cornățel (10,6 milioane de lei), DJ 142J Șeica Mare – Șeica Mică (8 milioane de lei) și DJ 142B Boian – limită județ Alba, inclusiv pod (8,3 milioane de lei) și pod DJ 141C limită județ Alba – Broșteni – Bogatu Român, km 21 (2,5 milioane de lei). Totodată, s-a reușit atragerea de fonduri guvernamentale pentru lucrări de consolidare pe drumurile județene afectate de inundații: Săcădate – Nucet (un milion de lei), Sadu – Rîu Sadului (500.000 de lei), Dîrlos – Dumbrăveni (în curs de execuție) și refacere 9 podețe pe DJ Blăjel – Bazna – Boian (340.000 de lei) și Sadu – Sădurel (în curs de execuție). O altă realizare, în opinia președintelui CJ, este noua piață volantă Transilvania.
Urmărește aici prezentarea online susținută de Daniela Cîmpean la conferința de presă!