Deputatul PNL de Mediaș, Christine Thellmann a comentat într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Mediaș mai multe probleme de actualitate care frământă în prezent societatea românească.
Doamna Deputat, cum se explică majorarea continuă a prețurilor la combustibili?
Christine Thellmann: Ca și inflația, creșterea prețurilor la combustibili a fost cauzată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care a generat o creștere substanțială a prețului barilului de petrol la nivel mondial. Amintim că guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a instituit în luna mai, schema de ajutor de stat pentru a compensa creșterea prețului la combustibili, pentru sprijinirea operatorilor economici de transport rutier de mărfuri și persoane. Peste 3000 de companii vor beneficia de schema de ajutor cu valoare totală de 300 milioane de lei, cu posibilitatea de a suplimenta bugetul. Astfel, compensarea este de maxim 400.000 euro pe întreprindere.
Care este opinia dumneavoastră cu privire la modificarea Codului Fiscal?
Discuțiile privind posibilele modificări la Codul Fiscal vor avea loc așezat și transparent. Este prematur să vorbim despre posibile modificări fiscale până nu avem un acord în coaliție, până nu sunt analizate propuneri clare. Preiau punctul de vedere susținut ferm de conducerea de la nivel central în repetate rânduri, nu vom avea taxe noi introduse anul acesta, un principiu asumat în repetate rânduri de PNL și nu renunțăm la cota unică de impozitare.
Un alt subiect extrem de disputat în ultima perioadă în spațiul public se referă la creșterea numărului de angajați la stat. Există o explicație pentru aceasta?
În ultima perioadă se fac angajări în baza concursurilor aflate în derulare, iar angajările suplimentare s-au realizat pentru a suplini un deficit de personal sever din anumite zone. Guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă a luat decizia privind suspendarea angajărilor pe posturile vacante sau temporar vacante din instituţiile până la finalul anului, începând cu 1 iulie, având în vedere că ne aflăm într-o perioadă dificilă, cu mai multe crize suprapuse. PNL este partidul care și-a asumat reforma sistemului public, începând cu digitalizarea serviciilor, până la eficientizarea funcției publice și debirocratizarea în relația cu cetățeanul. Rezultatele bune ale guvernărilor PNL au venit inclusiv din profesionalizarea funcției publice și ne-am asumat prin PNRR să continuăm acest proces. Amintim, totuși, că în continuare sunt ministere cu deficit mare de personal. Este cazul structurilor MAI, unde zilnic sunt angrenaţi în misiuni peste 26.000 poliţişti, jandarmi, poliţiști de frontieră, militari ai IGSU. MAI a crescut numărul de locuri de şcolarizare în instituţiile de învăţământ postliceal şi universitar cu peste 5.000 de locuri, a încadrat din sursă externă, anul trecut, 5.000 de posturi şi a organizat concursuri pentru funcţiile de conducere vacante, pentru că peste 4.000 erau ocupate prin împuterniciri. În privința ministerului Fondurilor Europene, trebuie menționat că în perioada de programare 2014-2020, am gestionat un buget de 24 de miliarde de euro, iar acum bugetul de gestionat este 96 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere a bugetului de trei ori. În plus, implementarea eficientă a PNRR este prioritară.